[update] Goeree-Overflakkee - Het carbidschieten als alternatief voor vuurwerk is definitief van de baan op Goeree-Overflakkee. Tijdens de 'Corona-jaarwisseling 2020/2021 gaat het er allemaal heel anders aan toe. Vuurwerk werd al eerder verboden, maar hoe zit het nu met Carbidschieten? Het carbidschieten is populair onder jonge en oud(er) op ons eiland en trekt veel bekijks. Carbidschieten is dit jaar in de hele regio Rotterdam-Rijnmond niet toegestaan. De woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond verwijst terug naar de gemeenten zelf die mogen beslissen. Uiteraard hebben we gemeente Goeree-Overflakkee om een reactie gevraagd. Want wat als je niet met een groep (evenement) en op je eigen grond samenkomt om Carbid te schieten? Lees hieronder meer.

Vraag

De vraag aan gemeente Goeree-Overflakkee: "Is carbidschieten dit jaar mogelijk in de gemeente Goeree-Overflakkee. Moet daar bijvoorbeeld een vergunning voor worden aanvragen? En wat als je dit met je familie, op je eigen grond doet?"

Antwoord

Woordvoerder gemeente Goeree-Overflakkee: "U heeft gevraagd of het mogelijk is om een ontheffing te krijgen voor carbidschieten op eigen terrein met familie. In lijn met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft het college besloten om geen ontheffingen te verlenen voor carbidschieten voor de aankomende jaarwisseling. De redenen daarvoor zijn:

  • De openbare orde is de eerste reden, in bijna alle gevallen heeft het carbidschieten een ‘aanzuigende’ werking waardoor er, al dan niet onbedoeld, samenkomsten ontstaan. Dit is natuurlijk niet altijd zo en natuurlijk zijn er situaties te bedenken waarbij er geen samenkomsten zijn, maar dit zijn wel de uitzonderingen natuurlijk. Samenkomsten en evenementen zijn niet toegestaan op dit moment in verband met COVID-19.
  • De openbare veiligheid is ook een reden. Op het moment dat de openbare orde niet in het geding is, dan is er bijna altijd wel een risico voor de veiligheid. Het vuurwerkverbod is er om de zorg te ontlasten. Er zijn inwoners die elk jaar carbid schieten, maar dit is een maar een klein deel van de inwoners. De meeste inwoners steken normaal gesproken vuurwerk af en zullen nu willen overstappen naar carbid, omdat er een vuurwerkverbod is. Onervarenheid leidt ook bij carbidschieten tot gevaarlijke situaties en verwondingen, waardoor er dus toch weer meer druk op de zorg kan komen, hetgeen we nu juist wilden voorkomen met het vuurwerkverbod.

Natuurlijk vindt het college het erg vervelend, omdat de jaarwisseling iets is wat we met zijn allen moeten kunnen vieren, dit jaar juist misschien wel meer dan anders, maar om bovenstaande redenen is toch besloten om geen ontheffingen te verlenen."