Sommelsdijk - Op donderdagavond 25 april 2024 organiseert het Streekmuseum Goeree-Overflakkee een lezing over de FLUZI. Een ieder is van harte welkom tijdens deze gratis lezing gegeven door streekarchivaris Jan Both. Lees meer >>

Vervolg

8 juni vieren we het FLUZI-festival

Op het eiland Goeree-Overflakkee staat een bijzonder evenement op de agenda: het FLUZI-feest. Op zaterdag 8 juni wordt de historische kern van Middelharnis omgetoverd tot een bruisende braderie. Maar waar staat die afkorting FLUZI eigenlijk voor? Wel, het betekent Flakkee Uit Zijn Isolement. Een naam die nieuwsgierigheid opwekt en de geschiedenis van dit eiland in de schijnwerpers zet.

Geschiedenis Haringvlietbrug

Precies zestig jaar geleden, op 20 juli 1964, werd de Haringvlietbrug in gebruik genomen. Deze brug markeerde een keerpunt voor Flakkee, want het was de allereerste vaste-oeververbinding met het vasteland. In de jaren die volgden, zouden er nog meer bruggen en verbindingen komen, maar de Haringvlietbrug blijft een mijlpaal in de geschiedenis van het eiland.

Brug over Tiengemeten??

Jan Both, een kenner van de lokale geschiedenis, zal op donderdag 25 april tijdens de algemene ledenvergadering van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee een boeiende lezing geven over de totstandkoming van deze brug. Het verhaal achter de Haringvlietbrug is fascinerend en kent vele facetten. Jan zal vertellen over de lange aanloop, de plannen die soms in de ijskast belandden en het doorzettingsvermogen dat nodig was om dit project te realiseren. Hij zal ons meenemen in de wereld van ingenieurs, politici en gewone mensen die samenwerkten om de brug te bouwen.

Na deze lezing zult u wellicht met enige trots over de Haringvlietbrug rijden. Want het is niet zomaar een stuk infrastructuur; het is een symbool van verbondenheid en vooruitgang.

Tijden ledenvergadering en lezing

De ledenvergadering op 25 april begint om 19:30 uur, met de zaal open vanaf 19:15 uur. De lezing van Jan Both begint ongeveer 20:15 uur. Locatie: De Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 in Sommelsdijk. U bent van harte welkom, ook als u geen lid bent. Deze kunnen deze avond desgewenst alsnog lid worden. Daarmee kan het Streekmuseum ook in de toekomst zorgen dat eilandverhalen worden verteld en doorverteld.

Tekst en foto's: Streekmuseum Goeree-Overflakkee