Goeree-Overflakkee - Op de redactie van Koole Media Service kwam een ingezonden brief binnen met betrekking tot project Stad Aardgasvrij. Een inwoonster van Stad aan 't Haringvliet vertelt: "Er is weinig tot geen ruimte voor 'het andere', kritische geluid. En dat is denk ik een gemiste kans om inwoners goed en volledig te informeren." Stad Aardgasvrij bestaat uit: een deskundig projectteam dat bestaat uit specialisten van de gemeente Goeree-Overflakkee, Stedin, Woningcorporatie Oost West Wonen, Greenpoint Group, Provincie Zuid-Holland, het Energieloket Goeree-Overflakkee, Gasunie, H2GO en Essent. Zij werken samen aan het plan dat Stadtenaren straks voorgelegd krijgen. Lees meer >>

Ingezonden brief

"Ik ben een inwoner van "Stad" en heb met veel belangstelling de artikelen gelezen over Stad Aardgasvrij en zoals het wel vaker voorkomt, mis ik enige nuance over het traject. Dat snap ik, want alleen de voorstanders en leden van de werkgroep zijn aan het woord geweest. Zo heb ik beperkt kunnen lezen over "tegengas".

Het is een langdurig, traag en taai traject geweest, dat toch wel complexer is als er elke keer beschreven wordt. Het is teveel om allemaal te benoemen dus beperk ik me tot voor mij belangrijke onderbelichte onderwerpen:

Groene waterstofgas

Groene waterstofgas is inderdaad een prachtig alternatief. Je gebruikt groene stoom en de uitstoot is water. Niets meer aan doen zou je denken, echter wat er niet wordt verteld is dat het geen energiezuinige alternatief is. Je gaat namelijk 3x zoveel gas gebruiken als met "gewoon" aardgas en om 1 kuub waterstofgas te maken heb je 5 kilowatt groene stroom nodig. Om één huis te verwarmen met groene waterstofgas kun je ook kiezen vijf huizen met groene stroom volledig te verwarmen. (Met andere woorden: 628 huizen in Stad aan’t Haringvliet op groene waterstofgas verwarmen zou kun je ook 3.140 huizen volledig groen kunnen verwarmen.) Dus als we "voor" stemmen, onthouden we ruim 2500 huizen groene stoom om hun verduurzaming met groene stroom in te richten. En zoals men weet, groene stroom is onvoldoende beschikbaar in Nederland.

Geen garanties

En een ander punt is: wij krijgen acht beloftes in deze transitie maar géén garanties. Dus 'ze' beloven dat het veilig is, betaalbaar en ga zo maar door. Zo ook met de veiligheid; Stedin voelt zich genoodzaakt om elke nacht uw waterstofmeter voor 15 minuten af te sluiten, kunnen ze op afstand meten of er geen lek is, geen lek = weer gas erop. Wel lek= koud wakker worden, want het is te gevaarlijk om er weer waterstofgas op te zetten en dan zul je moeten wachten totdat Stedin de zaak komt herstellen. Zo zeker is men dus van hun zaak, dat deze voorzorgsmaatregel moet worden toegepast; voelt u zich nog veilig?!

Veel vragen poppen op;

> Wat als op een later tijdstip blijkt dat er een belofte niet waar gemaakt kan worden? Wie is er dan verantwoordelijk, aanspreekbaar? Want er is nu ook geen partij die zich garant wil stellen en dan later ook niet, ben ik bang. En dat snap ik, de wereld is onvoorspelbaar, kijk maar wat er gebeurt is in 2022, energieprijzen die volledig uit de bocht vlogen en onbeheersbaar waren.

> Om verantwoord te kunnen stemmen zouden inwoners goed moeten afwegen: wat is het belang van de deelnemende partijen (neem bijvoorbeeld de woningbouwvereniging Oost-West)

Wat is het belang van deelnemende partijen? "Wil bijvoorbeeld de woningbouwvereniging het allerbeste voor hun huurders? Of is het antwoord toch net iets complexer en zou het kunnen zijn dat zij in één klap alle huurwoningen kunnen verduurzamen op kosten van de subsidie? Het staat natuurlijk duidelijk op hun website: alle huurwoningen 'op stad' van het gas af. Het lijkt me een goede deal voor de coöperatie toch? Zeker als de coöperatie het zelf niet hoeft te betalen? En als ik dan de directeur van de coöperatie hoor verklaren: "Dat doen we voor ons nageslacht", dan kun je jezelf iets gaan afvragen. "Wil ik straks aan mijn kleinkinderen vertellen: ik heb vóór gestemd. Dat betekent; vóór een niet-energiezuinige transitie, ik heb 5 keer zoveel energie gebruikt als nodig, maar he, ik heb wel alleen water uitgestoten en de andere mensen veroordeeld tot het gebruik van grijze (gemaakt d.m.v. gas of door een nog bezwaarlijke kolencentrale) stroom, maar ach óns eigen straatje is schoon?!"

En Stedin; zij werken mee omdat ze "het beste voor hebben met ons" of willen ze voor de toekomst hun bestaansrecht veiligstellen? Want geen gasmeter, is ook geen inkomsten, c.q. werk meer. En nu kan deze partij toch nog een alternatief leveren.

En ook de energieleveranciers; wat is hun belang? Tijdens een informatiebijeenkomst in 2022 werd er nog gesteld dat je kon kiezen welke leverancier je wilde hebben, nu heeft 1 partij het 'alleen recht'. We zullen toch niet zo naïef zijn dat we denken dat zij er niet beter van worden?

Ik weet alle antwoorden niet, maar dit zijn wel redenen tot nadenken, toch?

En dan de draagvlak meting. Werd er bij de start beloofd dat iedere belanghebbende zijn of haar mening mocht geven, nu blijkt er 1 stembiljet per huishouden afgegeven te worden. Het lijkt wel begin de vorige eeuw, daar werden ook grote groepen het stemrecht onthouden. En ik snap die keuze wel: hoe meer stemmen je nodig hebt, des de groter de kans dat je het aantal benodigde stemmen niet gaat halen.

> In het Algemeen Dagblad van twee weken terug stond ook nog een artikel: daarin wordt gezegd: je kunt toch geen NEE gezeggen tegen dit aanbod? Dat klopt, we kunnen geen "nee" zeggen tegen een energieverslindende transitie en ook geloven we iemand op zijn groene, bruine en blauw ogen, toch?! Of toch niet, aan u de keuze!

Janet Mackloet-Knoop

---

*Hoor en wederhoor

De redactie van Koole Meida Service nodigt genoemde partijen (Stad Aardgasvrij bestaat uit: een deskundig projectteam dat bestaat uit specialisten van de gemeente Goeree-Overflakkee, Stedin, Woningcorporatie Oost West Wonen, Greenpoint Group, Provincie Zuid-Holland, het Energieloket Goeree-Overflakkee, Gasunie, H2GO en Essent) van harte uit om een reactie op bovenstaande ingezonden brief te mailen naar info@igo.nl.