21 februari 2020, Goeree-Overflakkee - "Wie gaat het aardgasvrij maken van uw woning op Goeree-Overflakkee betalen... zoete lieve Gerritje? Nee, dat gaat u betalen. U gaat veel meer betalen dan dat de groene kabouter overheid u voorliegt", zo schrijft Jos de Jonge, voorzitter van Groep Jan Zwerus. Lees hieronder de hele brief.

Vervolg

"Onlangs gaf het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) toe dat huiseigenaren veel meer geld kwijt zijn aan het aardgasvrij maken van huizen dan dat deze onbetrouwbare overheidsinstantie eerder had berekend. Deze overheidsdienaren hadden verschillende onkostenposten vergeten zoals de kosten voor architecten.
Wat zijn de meer reële kosten? Voor een tussenwoning komen deze kosten om van het aardgas af te gaan en op aardwarmte over te stappen op ongeveer 40.000 euro en ongeveer 50.000 euro voor een hoekwoning. En dat moet u als huiseigenaar op gaan hoesten.
Om de aardwarmte omhoog te pompen heb je een dure, zware pomp nodig en een tweede pomp om de warmte door het huis te laten circuleren. Uw huis moet goed geïsoleerd worden, andere lage temperatuur radiatoren moeten worden aangeschaft, vloerverwarming is noodzakelijk, dubbel glas is nodig en nog enkele andere zaken. Kortom er moet veel geld geïnvesteerd worden in het aardgas vrij maken van uw woning.
Deze pompen vreten stroom. In Zutphen in de woonwijk De Teuge, betalen de huiseigenaren honderden euro’s meer aan stroom en in de winter gaan deze pompen door overbelasting vaak kapot waardoor de mensen in de kou komen te zitten. Ook door overbelasting valt de stroom vaak uit. Een prettig vooruitzicht: koude donkere avonden maar duurzaam met constant het gedreun van de pompen op de achtergrond.
Waarom moeten de huizen aardgasvrij worden? Omdat door aardgas CO2 in de atmosfeer komt en deze uitstoot van CO2 de oorzaak is de opwarming van het klimaat. Tenminste dat beweren veel wetenschappers. Maar er zijn ook veel wetenschappers zoals die van Clintel die beweren dat de menselijke uitstoot van CO2 niet de oorzaak is van de opwarming maar dat de opwarming komt door natuurkundige verschijnselen zoals het vulkanisme op de zeebodem, kosmische stralingen, tektonische plaatbewegingen en de onregelmatigheden in de baan van de aarde om de zon.
Maar deze wetenschappers komen nauwelijks aan het woord omdat zij een andere mening hebben dan de klimaat maoïsten in Den Haag. In de Verenigde Staten wordt wel naar de Clintel wetenschappers geluisterd.
De groene regering in Den Haag heeft bepaald dat er voor 2030 49% minder CO2 in Nederland uitgestoten moet worden en voor 2050 zelfs 95% minder CO2. Dit betekent dat de huizen in Nederland en op Goeree-Overflakkee van het aardgas af moeten. Terwijl in Duitsland huiseigenaren subsidie krijgen als zij overstappen op aardgas.

Groep Jan Zwerus