Ooltgensplaat - Ook dit jaar worden er in de Gereformeerde Kerk van Ooltgensplaat (Zuid Achterweg 17) samenkomsten gehouden in de zogeheten 'Stille Week' voor Pasen. (maandag 25 t/m (Stille) zaterdag 30 maart 2024) Dit jaar is het thema: Koning van de Joden. Lees meer en voel je welkom >>

Op veel afbeeldingen van de kruisiging en op crucifixen (kruisbeelden) vind je de letters INRI. Zij vormen de beginletters van het Latijnse opschrift op het kruis van Jezus.
I – Iesus = Jezus
N – Nazarenus = uit Nazaret
R – Rex = Koning
I – Iudaeorum = van de Joden

Dit opschrift was in opdracht van Pontius Pilatus in drie talen geschreven. In het Hebreeuws – de taal van de tempel en van het volk van de Joden. In het Grieks – de taal van de kunst en de cultuur en tevens de omgangstaal in het hele Middellandse Zeegebied. In het Latijn – de taal van de politiek en het recht.

Zo’n houten bordje met opschrift, waarop de beschuldiging was geschreven, heette in het Latijn ‘titulus’. Ons woord ‘titel’ komt daarvandaan. Jezus’ titel is: ‘Koning van de Joden’. In het evangelie naar de beschrijving van Marcus komt deze titel ‘Koning van de Joden’ vijf keer voor, en uitsluitend in hoofdstuk 15.

Aan de hand van dit evangelie zal elke avond deze Koning van de Joden gevolgd worden; Zijn intocht, Zijn titel, Zijn inhuldiging, Zijn troonsbestijding, Zijn bespotting en sterven, Zijn bijzetting. Uiteindelijk zal op de Paasmorgen de cyclus worden beëindigd
met ZIJN OVERWINNING!

Welkom

De bijeenkomsten beginnen om 19:00 uur. Op donderdag, als het Heilig Avondmaal wordt gevierd, zal ds. L.J. Lingen de dienst leiden. Het is goed om ieder jaar in een week van bezinning dagelijks, als volgelingen van Jezus, Zijn lijden, sterven en opstanding uit de doden gedenken. U wordt van harte uitgenodigd de diensten bij te wonen in de kerk.

Natuurlijk kunt u ook digitaal de diensten mee vieren via www.kerkdienstgemist.nl/stations/1639-gereformeerde-kerk-ooltgensplaat.