Ouddorp - Het college van burgemeester en wethouders heeft van het Commissariaat van de Media (CvdM) vragen gekregen over haar flinterdunne motivatie om RTV SLOGO aan te wijzen als lokale omroep. "Doorgaans neemt het commissariaat de omroepkeuze van de gemeente over. Maar dat is dit keer dus niet helemaal het geval..." Lees meer >>

Vervolg

Doorgaans neemt het commissariaat de omroepkeuze van de gemeente over. Maar dat is dit keer dus niet helemaal het geval. Dat komt doordat de andere aanvrager, FOMIX (Flakkeese Omroep & Media Instelling X), een gegrond bezwaar lijkt te hebben tegen de wijze waarop het college van B&W de raad een keuze heeft laten maken.

Fomix hekelt onder meer het gebrek aan transparantie, inspanning van de gemeente om tot samenwerking te komen en een onaangekondigd puntensysteem om de waarde van maatschappelijke vertegenwoordigers van de programmaraad te wegen. Yoran Kipping uit Oude-Tonge werkt in Hilversum en volgt landelijk veel ontwikkelingen rondom de omroep: “Dit soort aanvullende voorwaarden horen vooraf bekend gemaakt te worden. Spelregels tijdens een wedstrijd pas bekend maken is oneerlijk en in strijd met de beleidsregels. Het CvdM heeft wethouder Bruggeman een duidelijke brief gestuurd met het verzoek de aanvullende criteria bekend te maken aan het CvdM en aan de partijen. Dat heeft hij laten liggen. Hierdoor is een oneerlijk speelveld ontstaan.”

Brief

In de brief die de gemeente deze week heeft ontvangen wordt de gemeente dan ook gevraagd om meer duidelijkheid te verschaffen over de mogelijk onzorgvuldige keuze. Perry Bestman, oprichter van Fomix is opgelucht: “We zijn teleurgesteld in de manier waarop de wethouder de raad heeft geïnformeerd. Wel zijn we blij met het verdere onderzoek van het CvdM. Daarnaast zijn we ook teleurgesteld in SLOGO. We zijn al 1,5 jaar in gesprek en zijn afgescheept. Ouddorp praat mooi over samenwerken en professionalisering, maar tot in de laatste week van de aanvraag heeft SLOGO aangegeven dat we niet welkom waren. In de papieren naar het CvdM staat ook dat SLOGO niets zag in samenwerking, maar in de beslissende raadsvergadering werd dit door de wethouder dusdanig verdraaid dat uitgerekend wij er niet aan tafel wilden. Dit terwijl we alleen een voorwaarde hadden gesteld dat de wethouder voor een eerlijk speelveld moest zorgen. Er was binnen SLOGO namelijk een lastercampagne gestart waarbij medewerkers (na verluid op verzoek van het bestuur) een verklaring hadden opgesteld dat ze niet met ons wilden werken. Opmerkelijk, we kennen elkaar niet eens. Als de emotie zo hoog oploopt is de vraag om een stuk begeleiding vanuit het college toch niet zo vreemd?”

Het CVDM wil naast de manier van vergelijken van de twee omroepen ook meer informatie van de gemeente over de inspanningen die de gemeente heeft gedaan. Bij wet is geregeld dat de gemeente beide partijen zo veel mogelijk bij elkaar moet proberen te krijgen. Uit de raadsstukken blijkt echter dat de verantwoordelijke wethouder niet met beide partijen gesproken had. En het verzoek van de raad om dat wel te doen is zo lang blijven liggen dat het niet meer mogelijk was om tot elkaar te komen.

Deadline

Het commercariaat van de Media vraagt de gemeente voor 24 april om te reageren. Hierna zal de Flakkeese Omroep & Media Instelling X nog gelegenheid krijgen om te reageren. Het is goed mogelijk dat het advies van de gemeente ongeldig wordt verklaard. Het CvdM zal dan zelf een weging maken of overgaan tot notariële loting. Als Fomix de aanvraagt wint krijgt het Eiland twee radiozenders en een TV kanaal. Radio Flakkee voor cultuur & Sport en FomiX voor jeugd & nieuws. SLOGO zou de licentie dus kunnen verliezen. Dit laatste zou een strop voor het bestuur zijn aangezien er net een reporter is aangenomen en een pand is gehuurd in Dirksland. De vrijwilligers van SLOGO zijn wel welkom bij FomiX laat het bestuur desgewenst weten: “Wij zijn professioneel en kennen een open beleid. We zijn er voor het hele eiland.”

Ingezonden door Perry Bestman