[herhaling] Maart 2024, Sommelsdijk - Eens woonde er op Goeree-Overflakkee een levendige Joodse gemeenschap. Eind vorig jaar verscheen het boek ‘Een verdwenen gemeenschap – Joods leven op Goeree-Overflakkee’. Op dinsdagavond 30 april 2024 geeft Jan Both een lezing over deze verdwenen Joodse gemeenschap in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. Lees meer >>

Zaal gaat open 19:00 uur. De lezing start 19:30 uur. Aanmelden en betalen via de webshop van het Streekmuseum.nl.

In de lezing worden zoveel mogelijk facetten van het Joodse leven belicht. Het zijn de verhalen over gewone mensen in hun dagelijkse doen en laten. De Joodse slager, de manufacturier of de koopman in hoeden, zij allen maakten deel uit van de lokale samenleving.

In de twintigste eeuw met de opkomst van allerlei verenigingen sloot met name de jongere generatie zich hierbij aan en enkelen vervulden een actieve bestuurlijke rol binnen het verenigingsleven. Het was de tijd van een verdergaande emancipatie van de Joodse inwoners op het eiland. Maar toen brak de Tweede Wereldoorlog uit.

Jan Both, schrijver van het boek, vertelt u meer over hoe de Joodse inwoners leefden en werkten op het eiland en hoe dat de Tweede Wereldoorlog een eind maakte aan deze ooit zo’n levendige gemeenschap.

Tekst en foto's: Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Foto 1: Muziektent en synagoge

Foto 2: Leni Slager (links) met vriendinnen