Middelharnis - "Geen passietijd zonder Bach", is het motto van vele muziekliefhebbers. COV Laudando is het daarmee roerend eens en studeert met een vijftiental projectleden intensief aan de vertolking van het lijdensevangelie van Johann Sebastian Bach. "Nadat de uitvoering tot twee keer toe geannuleerd moest worden vanwege de coronacrisis, staat de uitvoering van de Johannes Passion dan nu gepland op zaterdag 18 maart 2023 in de Grote Kerk van Middelharnis." Laudando bereidt zich voor op een bijzonder concert, onder leiding van gastdirigent Patrick van der Linden uit Ridderkerk. Lees meer >>

Vervolg

Nieuwe ontwikkelingen
Laudando heeft in de afgelopen decennia meermalen onder leiding van Rinus Verhage de Johannes Passion uitgevoerd. Na zijn vertrek in de tweede helft van 2022, is het koor actief op zoek gegaan naar een nieuwe dirigent. Intussen heeft repetitor Jurriën van Kooten de leiding van de repetities op zich genomen. Onder zijn enthousiaste en plezierige leiding heeft het koor de noten van de Johannes Passion gestudeerd, voortbordurend op de gedegen basis die door het werk van Rinus Verhage onder het koor is gelegd. Het was een combinatie van studeren en genieten van de mooie muziek die samenbindt. Daarnaast verliep de sollicitatieprocedure vlot en kon er afgelopen december een nieuwe dirigent benoemd worden in de persoon van Maarten Koopman, een jonge enthousiaste dirigent met veel talent. Hij gaat per 1 april aan de slag bij Laudando. Om een fantastische uitvoering van de Johannes Passion neer te kunnen zetten moest Laudando op zoek naar een gastdirigent. Het koor is erg enthousiast over de samenwerking met Patrick van der Linden, een ervaren en zeer bevlogen artistiek leider die met indrukwekkende projecten naam heeft gemaakt in de muziekwereld.

Gastdirigent
Patrick van der Linden is een bevlogen dirigent en muziektheoreticus die inspireert tot samen muziek maken. Zijn muzikale roots liggen op Goeree-Overflakkee, want hij is geboren in Nieuwe-Tonge. Hij studeerde koordirectie, orkestdirectie en muziektheorie aan diverse conservatoria. Patrick is oprichter en artistiek leider van Ars Musica. Daarnaast is hij als dirigent actief bij het kamerkoor Canticum Amicorum, het Zeeuws Vocaal Ensemble en het Haags Toonkunstkoor. Hij is momenteel docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en eerder aan het Rotterdams Conservatorium (2013-2018). Hij geeft op uitnodiging regelmatig concertinleidingen, is een graag geziene coach bij directiecursussen en zet zijn expertise frequent in bij kamermuziekensembles of orkesten.
Patrick inspireert de koor- en projectleden van Laudando om het beste uit zichzelf te halen. Hij werkt met het koor aan een naadloze verbinding tussen woorden en noten, zodat de tekst van het lijdensevangelie zo goed mogelijk voor het voetlicht komt.

Rijke inhoud
Veel kenners vinden de Johannes Passion intiemer en van meer religieuze en muzikale diepgang dan de Matthäus. De Johannes Passion bestaat, net als de Matthäus, uit twee ongelijke delen. De rode draad is het lijdensverhaal uit het evangelie van Johannes, vertolkt door Tigran Matinyan als evangelist en het koor in de rol van het volk. Daar komen twaalf koralen en acht aria’s bij, die het geheel van diepte en emotie voorzien. In de Johannes Passion legt Bach de nadruk op Jezus als God onze heerser en begint met een lofzang op Zijn majesteit en heerschappij, als een echo van psalm 8. Het slotkoraal biedt een wijde blik op het leven na de dood.
In de twintig jaar waarin Bach met zijn Johannes Passion bezig was, overkwam hem veel ellende, zoals het overlijden van zijn vrouw en drie van zijn kinderen. Toch zit de Johannes Passion vol licht. Dat is de anticlimax van het evangelie: Gods werk gaat altijd door en wordt juist zichtbaar in de duisternis van zonde en lijden. Het verlossingswerk van Christus maakt alles nieuw.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website www.covlaudando.nl. Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar door een e-mail te sturen naar penningmeester@covlaudando.nl of een berichtje of telefoontje naar 06 28 85 63 73.