Regio - De indrukwekkende reizende tentoonstelling 'WIJ….doorbreken de cirkel van geweld' is neergestreken in regio Goeree-Overflakkee. Met 30 krachtige portretten en bijbehorende indringende verhalen wordt duidelijk dat huiselijk geweld en kindermishandeling overal voorkomt. Maar ook dat iedereen een rol kan spelen in het stoppen van dit geweld. De buitententoonstelling is nog tot en met 27 december 2022 te zien. Lees meer >>

Vervolg

Met de tentoonstelling willen de gemeenten in de regio het onderwerp aankaarten en bespreekbaar maken. Dat gaat om Nissewaard, Voorne aan Zee, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. De tentoonstelling laat zien dat een kort gesprek of gebaar de nodige eerste stap kan zijn om het geweld te stoppen. Of bijvoorbeeld de simpele vraag ‘Gaat het goed met je?’ of ‘Wat kan ik voor je doen?’.

Orange the World

De tentoonstelling valt ongeveer tegelijk met Orange the World, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarom wappert de komende weken de speciale vlag bij het gemeentehuis.

Naast de buitenexpositie is er een binnen-tentoonstelling. Deze tentoonstelling is te bezoeken van 22 november 2022 tot en met 22 januari 2023. Dat kan in het Alerimus in Numansdorp en in het Sportcentrum De Boogerd in Oud Beijerland. De tentoonstelling is een project van stichting Open mind.

Taboes doorbreken

Praten over huiselijk geweld en kindermishandeling en de taboes daarom heen doorbreken. Dat is één van de lastigste uitdagingen in het landelijke programma Geweld hoort nergens thuis. In Nederland werden in de afgelopen 5 jaar 747.000 mensen van 18 jaar of ouder slachtoffer van minstens één gebeurtenis van fysiek en/of seksueel geweld. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het gaat om geweld door iemand uit de (brede) huiselijke kring, zoals een (ex)partner of een huisvriend.

Deze cijfers laten zien dat het één van de grootste maatschappelijke problemen binnen onze samenleving is. Het gebeurt vaak achter gesloten deuren. Ook in onze regio vraagt het onderwerp aandacht.

Geweld hoort nergens thuis

Geweld hoort nergens thuis (GHNT) is een landelijk programma. In opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de minister van Rechtsbescherming en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Het doel is om huiselijk geweld en kindermishandeling eerder te zien, te stoppen en blijvend op te lossen. Gemeenten werken samen bij de uitvoering van dit programma.

Bron: gemeente Goeree-Overflakkee