11 november 2021, Sommelsdijk- Vanavond, tijdens de Flakkeese Avond in de Staver te Sommelsdijk staan twee gebeurtenissen centraal: een boekpresentatie over Flakkee én de huldiging van de eerste wereldkampioen kruukplaetjes bakken. Leuke sketches en sterke verhalen zullen de revue passeren. Diverse liedjes worden in het Flakkees gezongen en er is een quiz over oude voorwerpen uit het Streekmuseum. Ook lekkernijen uit grootmoederstijd ontbreken deze avond niet, zoals eigen gemaakte “schoenlapperstaart” en “kaenekoeken”. Lees hieronder meer.

Boekpresentatie

Het boek “Vrom Kieke” van Joost Drenthe wordt deze Flakkeese avond gepresenteerd en verkocht. “Vrom Kieke” betekent in het dialect ‘terugkijken’. Er wordt uit voorgedragen en we gaan eens kijken hoeveel van de Flakkeese uitdrukkingen en woorden het publiek nog herkent. Tijdens zijn jeugd op het eiland verzamelde schrijver Joost Drenthe veel informatie over Flakkeese ‘eigen aardigheden’ zoals bijnamen van dorpen en mensen, dorpsfiguren en typische Flakkeese woorden. Maar ook tradities en gewoontes, het eten op Flakkee, de spookverhalen die werden verteld of de huismiddeltjes die werden gebruikt. Ook worden in het boek raadsels en liedjes van en over Goeree-Overflakkee beschreven. Het boek kost 19,95 en is te koop bij boekhandels en landwinkels. Wie ‘Vrom Kieke’ bestelt bij de webshop van het streekmuseum, krijgt het op 27 november gratis thuisbezorgd (alleen op Goeree-Overflakkee) en krijgt korting op het museumbezoek.

Wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken

Een deskundige jury zal deze avond kenbaar maken wie de “koekenbakker van het jaar van Goeree-Overflakkee” wordt. De jury bestaat uit Meester Boulanger Peter Bienefelt, eigenaar van Atelier du Pain, Jeannette Kastelein, eigenaresse van SOOF catering en Greet Hommes, die als oud-burgemeester en oud-voorzitter van de culturele raad, de cultuur van Goeree-Overflakkee een warm hart toedraagt. Zij zullen zich met smaak buigen over alle ingeleverde baksels en specialiteiten.

Deelnemers aan het “Flakkees Wereldkampioenschap Kruukplaetjes bakken” kunnen meedoen met drie verschillende rondes, die gelijktijdig plaatsvinden. Ronde 1: Kruukplaetjes volgens aangeleverd recept (10 stuks), ronde 2: kruukplaetje plus – ‘mit je eige reut’ en ronde 3: Kruukplaetjes – ‘doe mar un end’. Van taart tot nagerecht – alles mag! Als het Kruukplaetje of de unieke Kruukplaetjessmaak maar te herkennen is.

Het inleveren van de Kruukplaetjes kan op dinsdag 9 en woensdag 10 november tussen 10:00 en 17:00 uur in het Streekmuseum, Kerkstraat 4-12, Sommelsdijk. Meedoen aan de wedstrijd kost € 5,- per wedstrijdronde. Aanmelden voor deze avond is niet meer mogelijk

Goede doelen

Met een deel van de opbrengst worden twee goede doelen op het eiland gesteund: Een door het Streekmuseum nog te ontwikkelen lesbrief voor het basisonderwijs over het Flakkeese dialect en de Flakkeese cultuur en een Fonds om kansarme kinderen gratis via 3 speelse projecten kennis te laten maken met het Streekmuseum van ons Goeree-Overflakkee.