Sommelsdijk - 'JE ZOU DE LEPEL D’R ACHTERÂN SLIKKE...' Flakkeese gerechten en gezegden; in dit boekje staan ouderwetse gerechten, sappige gezegden en aardige anekdotes, bijeengebracht door Joost Drenthe. "Het zijn degelijke, eerlijke en verrassende recepten uit de vorige eeuw. Flakkeese gerechten waarbij je de lepel d’r achterân zou slikke! Maak Smoutbollen, Koolwarmoes of een lekkere Bierflip. Stroopjenever of verras de visite met Kruukeltjestaart." Lees hieronder verder.

Flakkeese smaak

Je kunt een Flakkeeënaar wel van het eiland halen, maar je haalt het eiland nooit uit een Flakkeeënaar. Tijdens zijn jeugd op het eiland verzamelde schrijver Joost Drenthe allerlei Flakkeese gerechten, sappige gezegden en spreekwoorden.

Degelijke én verrassende gerechten van vroeger, gemaakt met eerlijke producten van het land die ... “de Flakkeese smaeke buutengeweun tot z’n recht laete komme...”

Gerechten en gezegden

Wie heeft het vroeger niet gegeten, of zelf gemaakt: Boerenmeisjes - Poterbal – Hangop – Broodpudding – Appelpap – Hete bliksem etc.

En wie heeft er niet ooit gehoord: “Ik gae m’n klompe naer huus brienge, ôôr

“Kwa zei de buure in ze bleef nog un uure” - Tegen joe gezeid mar op de kaeje gezwêêge”.

Nostalgie

Het boekje geeft een terugblik naar het ‘oude’ Flakkee met de dijkjes met de hoge populieren - de lage meidoorns vol vogels – de knusse afscheidingen van schurvelingen en hoagten op de kop van het eiland – de gorzen en slikken met wind, water en vogels.

Een leuk boekje om te bezitten en misschien nog leuker om cadeau te geven. Het boekje is verkrijgbaar in de museumwinkel van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk. Liever digitaal bestellen? Dat kan uiteraard ook. Kijk dan op streekmuseum.nl/winkel.