Middelharnis - Na de Watersnoodramp van 1 februari 1953 kregen getroffen gebieden veel hulpgoederen, waaronder ook geschenkwoningen. Deze prefab-woningen van hout moesten daklozen een nieuwe toekomst geven. Op Goeree-Overflakkee kwamen in verscheidene kernen geschenkwoningen. Zweedse in Middelharnis, Oude-Tonge, Zuidzijde en Herkingen. Noorse in Stellendam. Finse in Nieuwe-Tonge. En Oostenrijkse in Langstraat, Herkingen en Goedereede. Van de oorspronkelijke 102 woningen op het eiland zijn er 43 gesloopt. Twintig hebben een beschermde status. "Om de geschenkwoningen als beeldbepalend erfgoed extra onder de aandacht te brengen, is in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee de routekaart Geschenkwoningen uitgekomen..." Lees hieronder meer.

Routekaart Geschenkwoningen

De kaart bevat drie fiets-/wandelroutes langs de nog bestaande 59 woningen die na de Watersnoodramp cadeau werden gedaan én langs andere herinneringen aan de ramp.

Wethouder Daan Markwat ontving het eerste exemplaar begin maart van Patty van der Kleij, projectleider Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee bij de provincie Zuid-Holland. "Een heel mooi initiatief om de geschenkwoningen in kaart te brengen, zodat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen nemen van de geschiedenis en de achtergronden", aldus Markwat. "Het is goed dat een aantal van deze woningen behouden zijn gebleven, dat er aandacht voor is en dat ze – zoals het doel is van alle projecten van de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee – beleefbaar zijn. Het zijn drie prachtige routes, die met een kilometer of dertig voor iedereen te doen zijn. Mede door de combinatie van de geschenkwoningen met andere objecten en monumenten die aan de Watersnoodramp herinneren, kun je hier heel goed een dagdeel besteden, op de fiets of wandelend."

Na de Watersnoodramp van 1 februari 1953 kregen getroffen gebieden veel hulpgoederen, waaronder ook geschenkwoningen. Deze prefab-woningen van hout moesten daklozen een nieuwe toekomst geven. Op Goeree-Overflakkee kwamen in verscheidene kernen geschenkwoningen. Zweedse in Middelharnis, Oude-Tonge, Zuidzijde en Herkingen. Noorse in Stellendam. Finse in Nieuwe-Tonge. En Oostenrijkse in Langstraat, Herkingen en Goedereede. Van de oorspronkelijke 102 woningen op het eiland zijn er 43 gesloopt. Twintig hebben een beschermde status.

Drie routes

De routekaart telt drie fietsroutes:

Route West leidt langs de Oostenrijkse woningen in Goedereede, Noorse woningen in Stellendam en langs onder andere verschillende monumenten en de Deltawerken.

Route Midden bevat de Zweedse en Oostenrijkse geschenkwoningen in Herkingen, de Zweedse woningen in Middelharnis en de Finse woningen in Nieuwe-Tonge. Ook watersnoodlocaties als Battenoord en de monumenten in Nieuwe-Tonge worden aangedaan.

Route Oost komt langs de Zweedse woningen in Oude-Tonge en Zuidzijde en de Oostenrijkse woningen in Langstraat. Daarnaast zijn Den Bommel en Ooltgensplaat opgenomen in de route. Uiteraard ontbreken ook hier de herinnerings- en herstellocaties niet. Denk aan de Watersnoodbegraafplaats in Oude-Tonge, de monumenten en gedenkstenen en de Volkerakdam.

Naast de drie routes bevat de kaart ook informatie over de Watersnoodramp, de geschenkwoningen en de locaties die aan de Ramp herinneren. De routekaart is verkrijgbaar bij het VVV Inspiratiepunt Goeree-Overflakkee in Ouddorp voor € 1,50. Later is de kaart ook verkrijgbaar op andere locaties, zoals musea, bibliotheken en het gemeentehuis.

Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee heeft een watergebonden landschap met vissersplaatsen en havenkanalen, duinen, dijken en slikken. De provincie Zuid-Holland heeft Goeree-Overflakkee aangewezen als één van zeven Erfgoedlijnen. Samen met gemeente, ondernemers, natuur- en landschapsorganisaties en erfgoedinstellingen wil de provincie het verhaal van Goeree-Overflakkee bekendheid geven en het eiland op de kaart zetten.

Meer informatie over de geschiedenis van Zuid Holland leest u op erfgoedlijngo.nl