2 februari 2021, Nieuwe-Tonge - "In de rampnacht van 1953 zijn in Nieuwe-Tonge en het bijbehorende gehucht Battenoord, 90 mensen verdronken. Een kwart van hen betrof kinderen onder de 12 jaar..." De organisatie van de herdenking van de watersnoodramp in Nieuwe-Tonge vertelt: "We gedenken de slachtoffers jaarlijks in een zeer druk bezochte herdenkingsbijeenkomst in de dorpskerk. Dit jaar is dat online gebeurd onder grote digitale belangstelling. De namen en leeftijden van de 90 slachtoffers zijn gelezen, waarna één minuut stilte betracht werd. Namens dorpsraad 'Nieuwe-Tonge in Bloei!' zijn maandagmorgen op alle locaties waar rampslachtoffers begraven liggen bloemen gelegd." Lees hieronder meer en bekijk de foto's.

Vervolg

"Bij het monument op het Finlandplein, onze jaarlijkse herdenkingsplek is een krans gelegd namens de dorpsraad en de inwoners van Nieuwe-Tonge en Battenoord. Door onze kernwethouder Daan Markwat is namens de gemeente Goeree-Overflakkee daar ook een krans geplaatst. Verder zijn de leerkrachten van groep 7-8 en directie van onze beide basisscholen bloemen wezen leggen namens hun school.

Elk jaar werken de leerlingen mee aan het programma van de herdenkingsbijeenkomst door een zelfgemaakt gedicht voor te lezen, maar door corona moest alles anders. Ook de geplande bloemlegging met de kinderen van de groepen 7 en 8 kon niet door gaan door de lockdown. Vandaar dat de scholen nu op deze wijze van hun betrokkenheid blijk gaven. Gelukkig waren er van één school nog wat leerlingen aanwezig, die juist op school waren. Ook zij legden persoonlijk hun eigen bloem.

Verder zijn door de dorpsraad bloemen gelegd bij de herdenkingsmuur op de oude begraafplaats in Dirksland, waaronder in het massagraf vele Nieuwe-Tongenaars hun laatste rustplaats vonden, omdat ten tijde van de ramp onze eigen begraafplaats niet gebruikt kon worden. Er stond daar anderhalve meter water.

Ook op de begraafplaats in Nieuwe-Tonge, waar in aug. 1953 vijfenveertig slachtoffers vanuit Dirksland herbegraven zijn, zijn bij het monument dat daar enkele jaren geplaatst is, bloemen neergelegd.

Bloemen zijn ook gelegd op het massagraf in Oude-Tonge. Daar vonden ook 11 Nieuwe-Tongse slachtoffers hun laatste rustplaats."

Anne-Karin Guijt-Holleman.