Sommelsdijk - "Aan de hand van Hebreeuwse woorden (die Flakkeeënaars zullen herkennen!) worden de verhalen uit de Bijbel benaderd. Er blijkt dan veel wijsheid ("goochem") ontdekt te worden in het "geinige" (genadevolle) boek de Bijbel." Dominee Leendert Jan Lingen: "Het aantal fysieke ontmoetingen is door de lockdown tot een minimum beperkt. Dat is ook zo in kerken. Programma’s van vorming en toerusting worden ook geannuleerd. Daarom is de enige mogelijkheid die over blijft: via de digitale media ‘ontmoetingen’ organiseren." Lingen, predikant van de Emmauskerk in Middelharnis, is daarom te zien op Facebook en YouTube, met een aantal korte filmpjes met uitleg over wetenswaardigheden. In de maand januari is een nieuwe serie van start gegaan: geinig en goochem. In die filmpjes is er aandacht voor Hebreeuwse woorden in onze Nederlandse taal. Lees hieronder verder en bekijk de video.

Lingen, predikant van de Emmauskerk in Middelharnis, is in de maand december begonnen met z.g. Kersttweetjes via Facebook en YouTube. Dat zijn korte filmpjes met uitleg over wetenswaardigheden rond het kerstverhaal. Daar verschenen er 5 van. In de maand januari is een nieuwe serie van start gegaan: geinig en goochem. In die filmpjes is er aandacht voor Hebreeuwse woorden in onze Nederlandse taal.

Het blijkt dat elke Nederlander – zonder dat hij of zij het weet- nogal wat woorden spreekt die teruggaan op de taal van de Bijbel. Via het Jiddisch (mengtaal Duits-Hebreeuws) en het Bargoens (taal van de onderwereld) en het Mokums (Amsterdams) en Rotterdams is veel bewaard gebleven. Aan de hand van die woorden -die ook Flakkeeënaars zullen herkennen- worden de verhalen uit de Bijbel benaderd. Er blijkt dan veel wijsheid (goochem) ontdekt te worden in het geinige (genadevolle) boek van de Bijbel. Wil u ook deelgenoot worden van deze ontdekkingstocht? Ga dan naar de website van ds. Leendert Jan Lingen en klik op deze link. Daar kunt u de links vinden van al deze videotweetjes en in eigen tempo er aan deelnemen. Misschien wordt de lockdown dan een eye-opener!

Meer informatie

www.ljlingen.nl en www.emmauskerkmiddelharnis.nl