Stellendam - "Op ons eiland Goeree-Overflakkee, maar vooral in Stellendam en op de 'Kop van het eiland' willen we de visserij (en haar gerechten) levend houden!" Met deze openingszin bevelen we onderstaand artikel, over het inmiddels tweede kookboek ‘Met liefde gevangen, met smaak gegeten’ van Dieneke Ras, van harte aan. Een boek vol visrecepten (30 vissoorten, 170 recepten), waarvan de totale opbrengst gaat naar watervoorziening in Malawi. Lees meer.

[Lees onderstaan item Vissersbond]

Na haar succesvolle kookboek ‘Skolle’ heeft de Urkse Dieneke Ras onlangs haar tweede kookboek ‘Met liefde gevangen, met smaak gegeten’ uitgebracht. In het boek staan louter recepten met door de Nederlandse vloot gevangen vis, zoals Noorse kreeftjes, tarbot en zeeduivel, maar uiteraard ook tong en schol. De totale opbrengst van het kookboek gaat naar watervoorziening in Malawi.

Visserij onder vuur

De man van Dieneke is visserman. Heel vroeger op een eigen kotter, maar inmiddels alweer tien jaar op de PH63. “De visserij ligt continu onder vuur. Van de politiek, maar grotendeels onder vuur van NGO’s”, zegt Dieneke. “Ik vind het belangrijk om de andere kant van de visserij te belichten.”

De zilte zeesmaak

In het boek staan alleen recepten met vissoorten uit de Noordzee. “Wild gevangen vis”, zo noemt Dieneke het. “Er zitten zoveel voordelen aan wild gevangen vis. Het is vergelijkbaar met biologisch vlees: ze hebben de ruimte gehad om in hun natuurlijke omgeving groot te worden, zonder kunstmatig voer of andere kunstmatige toepassingen. De footprint van kweekvis is vele malen groter. Maar dat willen de NGO’s niet zien”, legt Dieneke uit.

30 vissoorten, 170 recepten

Met haar boek wil Dieneke laten zien aan de consument dat er ook in de keuken veel mogelijkheden zijn met wild gevangen vis. In het boek staan totaal 170 recepten met dertig verschillende vissoorten. De recepten heeft Dieneke zelf gecreëerd. “Ik heb alle recepten zelf bedacht, uitgewerkt, de foto’s genomen en natuurlijk ook opgegeten”, lacht Dieneke. “Ik probeer vaak van alles in de keuken. Bijvoorbeeld een tarbot cordon blue, of hachee met vis in plaats van vlees. Zo komen de heerlijkste recepten tot stand.” Het lekkerste recept vindt ze zelf de tong met ui en champignons uit de oven met cajun kruiden.

Malawi

De opbrengst van het kookboek ‘Met liefde gevangen, met smaak gegeten’ gaat naar waterirrigatieprojecten in Malawi. “Daarmee wil ik kleine dorpen helpen aan drinkwater. Voor ons is het normaal dat er schoon drinkwater uit de kraan komt, dat we een auto voor de deur hebben staan en een telefoon op zak. Vrouwen in Malawi moeten soms kilometers lopen met een zware kruik op het hoofd voor drinkwater. Met de opbrengst van mijn kookboek worden waterpompen in dorpen aangelegd, waardoor drinkwater toereikender wordt voor deze vrouwen”, legt Dieneke uit.

Bestellen

Bestellingen van het boek kunnen rechtstreeks bij Dieneke Ras worden geplaatst. Het boek kost 20 euro (exclusief € 4,50 verzendkosten). Het boek bestaat uit 236 pagina’s, heeft een hardcover en is 21 X 21 CM. Alle recepten zijn voorzien van een foto. Geïnteresseerden voor het boek ‘Met liefde gevangen, met smaak gegeten’ kunnen een mail sturen naar skolle@solcon.nl.