Middelharnis - Dit jaar is 'De Week tegen Eenzaamheid' van 1 tot en met 7 oktober, een landelijk initiatief vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de aandacht te richten op de problematiek rondom eenzaamheid. Ook gemeente Goeree-Overflakkee heeft zich gecommitteerd aan 'Eén tegen Eenzaamheid'. Eén van de activiteiten die de gemeente, in samenwerking met Stichting ZIJN, organiseert is de theatervoorstelling 'Vechten tegen Eenzaamheid' in het Diekhuus, op 5 oktober 2020. "Een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met Jacqueline Tanis, welzijnsadviseur en eenzaamheidsexpert bij Stichting ZIJN." Lees hieronder meer.

Week tegen Eenzaamheid is nodig
Waarom is deze week eigenlijk nodig? Er is nu toch al veel aandacht voor eenzaamheid?
Eenzaamheid is een thema dat bij ons als welzijnsorganisatie steeds terugkeert, niet alleen in de Coronaperiode, en is vaak de onderliggende oorzaak van vele soorten hulpvragen. Ook bij de gemeente speelt dit thema een grote rol. Niet vreemd als je bedenkt dat iedereen zich weleens eenzaam voelt, jong en oud. Sinds de Coronamaatregelen zijn we daar nog eens extra van doordrongen geraakt. De cijfers liegen er ook niet om: 40 % van de bevolking heeft last van gevoelens van eenzaamheid en 10%, dus ook op Goeree-Overflakkee is ernstig of langdurig eenzaam.

Wat is eenzaamheid eigenlijk?
Eenzaamheid is een gevoel dat ontstaat als je een tekort hebt aan verbinding met andere mensen. Het kan zijn dat je te weinig sociale contacten hebt maar het kan ook zijn dat je een emotioneel diepgaand contact mist. Gevoel van eenzaamheid ontstaat vrijwel altijd na een verandering in je leven; dat kan een verhuizing zijn of het overlijden van een dierbare maar dat kan bijvoorbeeld ook na het krijgen van een kind of het veranderen van baan.

Maar iedereen is toch wel eens eenzaam? Waarom is dat zo erg?
In veel gevallen gaat het gevoel van eenzaamheid gelukkig weer over. Eenzaamheid is namelijk een signaal dat aangeeft dat er iets moet veranderen en dat lukt gelukkig in veel gevallen. Wanneer dit niet lukt en de eenzaamheid voortduurt, dan heeft dat gevolgen voor je gezondheid. Je lichaam verkeerd namelijk continue in een stresssituatie en dat kan gevolgen hebben voor je hart, je bloeddruk, het kan een depressie veroorzaken of obesitas.
Als je langdurig en ernstig last hebt van eenzaamheid zijn de gevolgen na tien jaar meer levensbedreigend dan de gevolgen van roken en alcohol bij elkaar. Daarbij neemt het vermogen om bijvoorbeeld contact te maken met anderen af. DE gevolgen van langdurige eenzaamheid is dan ook aan te tonen in de hersenen.

Wat kan ik doen als ik zie dat iemand eenzaam is?
Eenzaamheid is een gevoel; dat kun je niet zien bij een ander, je kunt het hooguit vermoeden. Om het zeker te weten zou je het bespreekbaar moeten maken. Dit is vaak de eerste stap. Sociaal isolement wordt vaak verwart met eenzaamheid en is een situatie die je wel kunt constateren. Sociaal isolement kan samen gaan met eenzaamheid maar dat hoeft niet, en andersom iemand die niet alleen is kan zich toch (ernstig) eenzaam voelen.

Wat is dan belangrijk in de aanpak?
Het is belangrijk dat de aanpak aansluit bij de ernst en de duur van de eenzaamheid. Om ernstige eenzaamheid aan te pakken, is het een voorwaarde dat iemand inziet dat hij/zij last heeft van eenzaamheid én dat hij/zij bereidt is daar iets aan te doen.

Waarom een theatervoorstelling?
In de 'Week tegen de Eenzaamheid hebben wij (Stichting ZIJN) samen met Gemeente Goeree-Overflakkee een netwerkbijeenkomst voor organisaties georganiseerd in Het Diekhuus. Dit start met de voorstelling van het Verteltheater. Deze voorstelling gaat over de wil om verandering te willen brengen in je eigen situatie, het taboe rondom eenzaamheid en de beleving door de buitenwereld. Alle drie deze punten komen terug in het nagesprek met professionals, met als doel om tot concrete afspraken te komen over de aanpak op het eiland. Om 19:30 is de voorstelling voor iedereen toegankelijk.

Aanmelden!
Ik wil de voorstelling graag zien maar hoe kan ik me hiervoor aanmelden?
Door de RIVM richtlijnen rondom Corona zijn het aantal plaatsen beperkt; je kunt je aanmelden via de ticketshop waar kaartjes verkrijgbaar zijn voor €0.50 op www.hetdiekhuus.nl
5 oktober, 19:30 uur, Theaterzaal Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7, Middelharnis.