Goeree-Overflakkee - Nummer 60 van magazine De Ouwe Waerelt, het blad van historische vereniging De Motte, haakt in op de zoektocht naar de Oude Wereld, een verdwenen nederzetting of militaire versterking uit de Romeinse tijd nabij Goedereede. Het tijdschrift over de geschiedenis van Goeree-Overflakkee is weer verschenen. "De Oude Wereld is omgeven door raadsels. Dat geldt ook voor kasteelberg Spreeuwenstein, waaraan de naam van de historische vereniging is ontleend." Lees hieronder meer.

Vervolg

De Oude Wereld is omgeven door raadsels. Dat geldt ook voor kasteelberg Spreeuwenstein, waaraan de naam van de historische vereniging is ontleend. In het allereerste nummer van De Ouwe Waerelt, dat in maart 2001 verscheen, stond al een artikel over de Oude Wereld. Nu, in nummer 60, bevat het blad een literatuurstudie naar de oudste vermeldingen van deze mysterieuze plek.
In tijden van corona kan het blad niet heen om het opdiepen van een epidemie in vroeger tijden. Dat is de pest in de vroege zeventiende eeuw geworden. Er zijn parallellen te trekken tussen de omstandigheden en maatregelen van toen en nu.
Verder schrijft De Ouwe Waerelt over de geschiedenis van het gemeentehuis van Dirksland, de badhuizen op Goeree-Overflakkee en de hengst als maritiem erfgoed. Een onderzoek naar de oudste bewoningsgeschiedenis van ons eiland completeert dit nummer van het tijdschrift. Dat er vóór de jaartelling al mensen woonden in dit gebied, biedt nieuwe inzichten in de geschiedenis van Goeree-Overflakkee.

De Ouwe Waerelt is een uitgave van de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee De Motte. Leden van De Motte ontvangen De Ouwe Waerelt gratis in de bus. Het blad is ook te koop bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk.
Lid worden van De Motte kan via de ledenadministratie van de vereniging: D. van Bloois, tel. 0187-603169, of via de mail: historischeverenigingdemotte@gmail.com.