Middelharnis - Het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee, dé club van stamboomonderzoekers van ons eiland, viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan: "We vieren dit met een "Historische markt", op 28 oktober 2017, in de Christelijke scholengemeenschap Prins Maurits. Op deze markt zullen allerlei verenigingen op cultuurhistorisch gebied zich presenteren. Het Streekarchief, het Streekmuseum, De Motte, Ensemble Eeuwkant, Bibliotheek Zuidhollandse Delta, Torenmuseum Goedereede, Sociëteit Rethorica, RTM-Museum WO2Go, Erfgoedlijn Zuid-Holland en de jubilaris zelf laten in hun kraam ook zien wat ze doen, wat ze onderzoeken en wat ze publiceren. Lees hieronder verder.

Daarnaast is er doorlopende vertoning van oude foto’s en zijn er drie interessante lezingen:

Om 10:45 uur vertelt Andre Kastelein over de rijke geschiedenis van Goedereede.

Om 11:00 uur houdt Kees Kroon van de Historische Vereniging Wierden, een lezing over een episode uit de Tweede Wereldoorlog (de kersttrein van Wierden, een trein met opgepakte mannen op weg naar Duitsland – daaronder veel van Flakkee – die bij Wierden beschoten werd).

Om 14:00 uur bent u getuige van een interview met schrijfster Annejet van der Zijl. Kees Rixoort voelt haar aan de tand over haar boeken (Sonny Boy, Anna, Prins Bernhard, De Amerikaanse prinses e.a.). Maar ook het publiek kan tijdens dit interview vragen stellen en/of boeken laten signeren.

Oproep familie betrokkenen razzia 1944

De organisatie roept in het bijzonder familie op van de mannen die opgepakt werden bij de grote razzia, die gehouden werd op 21 december 1944 op Flakkee. Om te komen luisteren naar het verhaal van de beschieting, van de slachtoffers en de mannen die, al dan niet met hulp van Wierdenaren, konden ontsnappen in de verwarring van de aanval door Engelse gevechtsvliegtuigen.

De toegang tot alle onderdelen is geheel gratis. De markt wordt gehouden aan: Kon. Julianaweg 57 in Middelharnis.