11 februari 2022, Den Bommel - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten verwoord in een column. Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. Debby: "Allereerst een waarschuwing. Mensen die gevoelig zijn voor lichaams-gerelateerde onderwerpen kunnen beter niet verder lezen.
Zeker weten dat u doorgaat?....."
. Lees hieronder de nieuwste column: 'Eikel'.

Eikel

Allereerst een waarschuwing. Mensen die gevoelig zijn voor lichaams-gerelateerde onderwerpen kunnen beter niet verder lezen.
Zeker weten dat u doorgaat? Oké. Ik wil het vandaag hebben over een fenomeen dat eigenlijk niet eens zo heel nieuw is, maar dat wel ineens heel actueel is dankzij een meneer in de voetballerij; de dickpic. Dat in het Nederlands prima ‘piemelplaatje’ zou kunnen heten, maar dat klinkt toch net wat minder… spectaculair.
Met de opkomst van de smartphone (nog zo één, ‘slimme telefoon’ klinkt gewoon minder lekker) heeft tegenwoordig bijna iedereen een fotocamera bij zich. Constant binnen handbereik, gewoon in de broek- of jaszak. Filmen kan ook, waardoor de journalistiek helaas een beetje afgezakt is. ‘Live’ gaan is niet meer voorbehouden aan tv-studio’s met cameramensen, schmink, professionele presentator en regie, foto shoots (‘foto’s schieten’, laat maar, u snapt me wel) niet meer aan een fotograaf die daar jaren voor heeft geleerd. Een foto of filmpje maken is met dank aan die telefoons ineens een kwestie geworden van aanzetten en doen. Vermoedelijk ligt de oorsprong van die dickpic daar ook. Foto’s van lichaamsdelen die naar hartenlust worden gedeeld met de eigen man/vriend/potentiële bedpartner. Fout gaat het als mannen die ongewenst en ongevraagd naar vrouwen gaan sturen die zich daar ongemakkelijk bij voelen. Omdat ze een lagere functie hebben binnen hetzelfde bedrijf. Omdat ze niet zitten te wachten op een niets-verhullende foto van de getrouwde buurman. Of omdat ze er gewoon niet op zitten te wachten. Punt.
Blijkbaar is het al een hele tijd gangbaar dat mannen dickpics sturen. Uit een Brits onderzoek uit 2018 kwam al naar voren dat bijna de helft van alle ondervraagde vrouwen tussen de 18 en 36 jaar wel eens ongevraagd zo’n foto had gekregen. In Nederland besloten twee Limburgse dames zelfs een heuse dickpickscheurkalender te maken. Ze konden putten uit eigen materiaal, want beiden krijgen regelmatig dit soort foto’s toegestuurd.
Zelf ben ik één keer ‘vereerd’ met zo’n niets verhullende foto. Een mij totaal onbekende man stuurde hem in messenger, het chat-gedeelte binnen Facebook. Meneer had er ook nog zijn best voor gedaan. Staand voor een wasmachine (of koelkast? Nou ja, het was in ieder geval een witgoed apparaat), wit handdoekje eronder zodat hij goed duidelijk geëtaleerd was. In opgewonden toestand. Ik voelde me niet geïntimideerd, hoewel ik wel snel even bij zijn profiel heb gekeken of hij niet toevallig in de buurt woonde. Ik was WOEST. Furieus. Ik heb even overwogen al zijn vrienden aan te schrijven, maar dat vond ik uiteindelijk te veel eer. Ik heb hem gemeld bij Facebook en geblokkeerd en daarmee was de kous (die er helaas niet omzat) af. Het is inmiddels al een paar jaar geleden dat het gebeurde en ik was het hele voorval al vergeten. Tot Marc Overmars.
Een seksuoloog plaatste het verhaal in perspectief: voor jonge mensen kan het sturen van dit soort foto’s een deel zijn van hun seksleven. Je stuurt ze alleen niet ongevraagd toe, dan is het pure seksuele intimidatie.

Dus heren; je hebt er één, maar dat betekent niet dat je er één hoeft te zijn.

Debby Roukens