5 april 2024, Goeree-Overflakkee - Elke vrijdagmorgen rond 09:00 uur publiceert iGO.nl een column voor haar lezers. De ene keer een column van Johan K. Nooitgedagt (Voorzitter Nederlandse Vissersbond) en de andere keer een column van Lucas Hartong. Deze keer weer een column van Mien, lees 'Kom van je eiland' -"‘We zitten hier op geen eiland’, is nog zo’n uitdrukking (..) De betekenis is een betekenis die Mien ook graag aan d’r eiland Goeree-Overflakkee geeft. Namelijk: “We hebben het hier zo kwaad niet”..." >>

Column van Mien – Kom van je eiland

Mien woont, net als joe, op het schitterende eiland Goeree-Overflakkee.

Het is een eiland waar ik overigens echt nooit meer weg wil. Al zou ik er weg willen, dan zou ik dat niet meer kunnen. Mien woont namelijk al d’r hele leven op dit eiland en dan “komme je dur nie zomar meer af, oor ”. Want als je je hele leven op een eiland woont, dan leef en beleef je daar ook op dat eiland. Mien is een echte ‘eilander’.

Soms woon je ook wel letterlijk op je eigen eiland. Jaja, we zijn bij de uitdrukking boven de column ‘Kom van je eiland’.

Kom van je eiland

‘Kom van je eiland’ is niet zomaar een uitdrukking. Mien zíet ‘m ook steeds meer.

Als ik om me heen kijk, lijkt het wel of er steeds meer mensen op ons eiland daadwerkelijk op hun eigen eilandje zitten. Zo’n beetje afgesloten van de wereld om hen heen, lijkt het. En sommigen doen of anderen (ook op hun eigen eilandje waarschijnlijk) niet bestaan. Het lijkt erop of ook de Flakkeese eilanders steeds meer op hun eigen eilandje zitten. Maar moeten we dat willen als we samen op één eiland zitten?

Een kamer gelijk een eiland

Er is nog een uitdrukking over een eiland. En wel: ‘Een kamer gelijk een eiland’. Dat betekent dat het een hele grote kamer is. En in een grote kamer passen veel mensen. Als je deze uitdrukking betrekt op ons mooie Goeree-Overflakkee; waarom dan allemaal op ons eigen eilandje zitten, als we ook samen in één grote kamer passen? Alleen is maar alleen, toch? Samen ben je weerbaar, samen durf je meer en samen beleef je meer avonturen dan in je eentje.

We zitten hier op geen eiland

‘We zitten hier op geen eiland’, is nog zo’n uitdrukking met betrekking tot het woord eiland. De betekenis is een betekenis die Mien ook graag aan d’r eiland Goeree-Overflakkee geeft. Namelijk: “We hebben het hier zo kwaad niet”. Aangezien we samen op dit eiland zitten en we het samen ook nog niet zo slecht hebben (het kan altijd slechter, echt!), hebben we ook geen haast om weg te gaan, toch?

Ik moet er toch niet aan denken om hele dagen, 10 hoog ingebouwd, met een denderende tram langs m’n flatgebouw (of vliegtuigen die landen en opstijgen boven m'n hoofd) te wonen, in plaats van op m’n eigen, rustige, landelijke eiland. Dus: Mien komt niet van d’r eiland en Mien voelt zich gezegend op d'r eiland!

Het laatste gezegde wat ik wil delen is: ‘Hij (lees Mien) vaart tussen de eilanden door’. Dat betekent dat deze Mien, die heerlijk op haar eigen eiland zit, maar ook een kamer als een eiland heeft (en die graag deelt), moeilijkheden weet te vermijden.

En hoe vermijden we die moeilijkheden? Door van ons eigen eilandje af te komen en niet meer te doen alsof anderen niet bestaan, maar samen in onze grote, prachtige, Flakkeese kamer te gaat zitten en een feestje te vieren omdat we het hier nog zo goed hebben. Het liefst met een flakkeese “bak” koffie en een bolus, maar dat is de voorkeur van Mien.

Doe je mee? Kom van je eiland!

Mien