Goeree-Overflakkee - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. Debby: "Volgens het Eenvandaag Opiniepanel voelen jongeren zich zelfs vaker eenzaam dan 55-plussers. En corona met alle daaropvolgende restricties heeft niet veel goed gedaan. Ik schrok van die cijfers....". Lees hieronder haar nieuwste column: Eenzaamheid.

Eenzaamheid

Gisteren eindigde de jaarlijkse Week tegen de Eenzaamheid. Een week lang werden door het hele land allerlei activiteiten georganiseerd om eenzaamheid onder de aandacht te brengen en natuurlijk om ertegen te strijden. Koffie-ochtenden, bingo-avonden en themabijeenkomsten stonden ook op Goeree-Overflakkee volop op de agenda. De welzijnsadviseurs van Stichting ZIJN waren in verschillende kernen te vinden waar ze op straat in gesprek gingen met voorbijgangers.

En dat is allemaal niet voor niets, blijkt uit cijfers die gepubliceerd werden door de overheid. Uit onderzoek blijkt dat vorig jaar maar liefst 47% van de bevolking aangaf eenzaam te zijn, waarvan 11% zich ‘ernstig eenzaam’ voelde. En eenzaamheid speelt niet alleen bij ouderen, hoewel dat op het eerste oog logisch lijkt; naarmate je ouder wordt vallen immers meer mensen weg om je heen. Volgens het Eenvandaag Opiniepanel voelen jongeren zich zelfs vaker eenzaam dan 55-plussers. En corona met alle daaropvolgende restricties heeft niet veel goed gedaan. Ik schrok van die cijfers. En ik ben blij dat ik in de jaren 70 geboren ben. Bijna de helft van de eenzame jongeren gaf namelijk aan dat sociale media een rol spelen. De gezellige foto’s van de ogenschijnlijk perfecte levens van anderen op Facebook en Instagram helpen de gemiddelde lezer niet aan een beter zelfbeeld. In ‘mijn’ tijd duurde het tenminste nog een week voor je filmrolletje ontwikkeld was en daarna bleek de helft bewogen of onscherp te zijn. Niks om iemand anders de ogen mee uit te steken.

De week tegen de Eenzaamheid wordt volgend jaar van 29 september tot en met 6 oktober gehouden. Nu maar hopen dat de cijfers dan wat lager zijn.

Verdriet is drie sokken
een te weinig,
of een te veel
en altijd ergens één
helemaal alleen.

~ Koos Meinderts ~

Door Debby Roukens