15 januari 2021, Goeree-Overflakkee - Samen maken we Goeree-Overflakkee! Debby Roukens is columniste voor iGOnl, die om de week haar belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Debby is een "overkanter" die haar hart verloren heeft aan ons schitterende eiland met haar bewoners. Sinds twee jaar woont ze hier met haar gezin. En ze wil nooit meer weg! Roukens studeerde journalistiek en maatschappijgeschiedenis en werkte 19 jaar als programmamaker bij een regionale omroep. Lees hieronder haar nieuwste column: Thuis blijven.

Column Thuis blijven

"En weer hebben we te horen gekregen dat we langer thuis moeten blijven. Geen etentjes buitenshuis, geen (verjaardags-) visite, geen bioscoopbezoekjes, niet winkeltjes in en uit op jacht naar een nieuwe broek, niet naar de kapper. De dagen rijgen zich naadloos aaneen en ik moet regelmatig in de agenda kijken, omdat ik twijfel welke dag het nou eigenlijk is.

Het huidige leven doet me denken aan het boek ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’ van Douwe Draaisma. Deze psycholoog/filosoof is gespecialiseerd in de werking van het menselijk geheugen. Ik weet eerlijk gezegd niet meer of ik het boek helemaal gelezen heb (misschien legt hij in zijn boek ook wel uit hoe het komt dat je zulke dingen vergeet), maar wat me in ieder geval is bijgebleven is waaróm het leven dan sneller gaat naarmate je ouder wordt. Simpel uitgelegd zit het zo: in het leven van een jong mens gebeurt ongelofelijk veel. Je wisselt bijvoorbeeld meerdere keren van school, je doet eindexamen, studeert af, gaat op kamers, krijgt verkering, maakt het uit of wordt aan de kant gezet, verliest opa’s en oma’s en ga zo maar door. Een periode in het leven dus met flinke pieken (en helaas ook dalen). Naarmate je ouder wordt vlakken die pieken af. Je krijgt een baan en een gezin, maar daarna komt het leven in een bepaald stramien terecht (of sleur zo je wilt) en de dagen gaan meer en meer op elkaar lijken. Dat voelt alsof ze sneller gaan. Vandaar dus mijn gevoel van herkenning bij het leven in Corona-tijd. De televisie/tablet/telefoon zijn je venster op de wereld, zelf lijk je er bijna geen deel meer van uit te maken. Dat stemt veel mensen somber, vooral ook omdat niemand antwoord kan geven op de vraag hoe lang het allemaal nog gaat duren.

We missen uitzicht op beter, fijner, vrijer. Arme jongeren van nu. Want alle pieken die ik net noem gaan momenteel niet op. Er zijn geen afstudeerfeestjes. Bij elkaar komen mag niet meer. Open dagen voor middelbare scholen en vervolgopleidingen moeten online gedaan worden. Er mag vanaf 18 jaar niet gesport worden in groepsverband en ga zo maar door. Ik zie het -net als ongetwijfeld alle andere ouders- met lede ogen aan. Wat dat betekent? Met tegenzin, schatje (even uitleggen aan mijn zoontje, het thuisonderwijs gaat natuurlijk gewoon door). En dat brengt me op de andere kant van het gedwongen thuis blijven.

Natuurlijk is het waardeloos dat je de korte pauzes van je kinderen moet gebruiken om snel de aardappels te schillen. Dat de kattenharen en stofvlokken door het hele huis liggen omdat je na een lange dag geen zin meer hebt om te stofzuigen. En dat de bezoekjes aan je ouders zijn gereduceerd tot online spelletjes tegen elkaar spelen. Ik ben er nu wel getuige van hoe mijn zoontje hardop beredeneert waarom fake news de wereld in wordt geslingerd en hoe hij zijn staartdeling moet oplossen (en dat doen ze niet meer zoals wij het vroeger geleerd hebben!). Mijn dochter sleep ik een paar keer per week mee naar buiten om samen vijf kilometer te wandelen zodat ze nog een beetje beweging krijgt. De ochtenden zijn geen race meer tegen de klok om iedereen op tijd met gevulde lunchtrommels de deur uit te krijgen.

Had ik deze Corona-tijd willen missen? Zeker wel. Maar toch weet ik nu al dat ik later ook met warme gevoelens op deze periode terugkijk en de vervelendste gebeurtenissen dan weer vergeten ben. Raar toch hoe de hersenen van de mens werken. Ik vermoed dat dat ons overlevingsmechanisme is. Misschien kan meneer Draaisma daar ook eens een boek over schrijven."

Debby Roukens.