Sommelsdijk - Op maandag 23 januari 2017 wil Peter Visser nader ingaan op de betekenis van iconen in het algemeen en inzoomen op iconen die verbeelden hoe er op soms verschillende manieren ‘aangekeken’ werd en wordt tegen het einde van de/onze tijd. "Beeldend Bijbellezen: dat gaan we proberen!" Aanvang voor deze avond is 19:30 uur. Deze zal gehouden worden in de multifunctionele zaal van de Exoduskerk aan de Dorpsweg 97A te Sommelsdijk. U bent van harte welkom. Lees hieronder verder.

Peter Visser: "Het is van alle tijden en alle eeuwen dat mensen zich afvragen: wat gebeurt er aan het einde van mijn tijd (mijn leven) en wat gebeurt er aan het einde van de tijd (van de wereld)? Ook in de Bijbel – met name in het laatste Bijbelboek de Openbaring van Jezus Christus aan Johannes – staan deze vragen centraal. Vragen over de hemel, de hel, de Wederkomst van Christus, de komst van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde.

Als de levensverwachting kort is door oorlogen, rampen, epidemieën, enz. komen deze vragen vaak weer sterker naar voren. Zo ook in onze tijd. En antwoorden worden vastgelegd – krijgen een vorm – in kunstwerken, schilderijen, fresco’s, beelden, boeken, films, toneelstukken, ikonen, enz.. Mensen proberen het ongrijpbare, het onbegrijpelijke een ‘gezicht’ te geven. Een gezicht waaruit hoop kan worden geput.

Van oudsher hebben ook de christenen invulling gegeven aan genoemde vragen. In de Rooms-Katholieke kerk vormen beelden een belangrijk element in een kerkgebouw. In de Oosters-Orthodoxe kerk zijn het veel meer de ikonen die een rol spelen in het religieuze leven van de mensen (in de kerk en thuis)."