Sommelsdijk - Een nieuwe actuele column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Hij is getrouwd, heeft twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. Ook is hij sinds kort weer met een nieuwe studie begonnen. Om de week wordt er op vrijdagmorgen een column van Hartong gepubliceerd. Lucas: "...met name jongeren worden aangesproken door een eerlijk verhaal. Geen geleuter eromheen, maar een verhaal dat steek houdt en aanspreekt. Zeker in deze tijden..." Lees hieronder de hele column.

Kan niet

"Jawel, sinds afgelopen jaar ben ik weer aan de studie. Sommigen van u weten dat al, u weet het nu dus ook. Hartstikke leuk, want de studie aan de universiteit betreft christendom en samenleving. Nu zijn er mensen die stellen dat die twee absoluut niet samengaan, maar deze studie toont juist op wetenschappelijke wijze aan dat het christendom onlosmakelijk verbonden is met onze samenleving. Bijna had ik ‘Westerse’ erbij geschreven, maar het geldt wereldwijd. De rol van het christendom is wel minder geworden, zo lijkt het. Er zijn nauwelijks staatskerken meer, met wellicht als enige uitzondering de Scandinavische landen en Engeland (waar de koningin zelfs hoofd van de kerk is).

Toch is de kerk springlevend. Dat blijkt uit het feit dat wereldwijd het christendom nog steeds de grootste groep gelovigen vormt en die groep groeit dagelijks, alleen niet bij ons in het Westen. Wij zijn verwend geraakt met voorspoed en welvaart. We hebben het zo goed dat we God niet meer nodig hebben. We redden onszelf wel en de kerken hier lijken leeg te lopen. ‘Lijken’, want bepaalde kerken groeien juist stevig, ook op ons eiland. Dat zijn die kerken die een duidelijk en helder geluid laten horen. Met name jongeren worden aangesproken door een eerlijk verhaal. Geen geleuter eromheen, maar een verhaal dat steek houdt en aanspreekt. Zeker in deze tijden.

Deze week wilde ik graag gaan kanovaren bij de slikken van Flakkee, achter Melissant. Daar is een prachtige steiger waar je de Grevelingen op kan. Met een beetje geluk zie je de dieren, die op Hompelvoet en Veermansplaat grazen. En als je een topdag hebt dan kun je een zeehond zien die er rondzwemmen. Grappige dieren die zo af en toe hun koppie boven water steken om te kijken wat je komt doen met je kano. Maar om bij die steiger van de slikken te komen ging je vroeger langs het schelpenpad. Dat werd recentelijk echter afgesloten toen er zinloos vandalisme plaatsvond. Niemand kon meer met de auto over dat schelpenpad en met een kano het hele stuk vanaf de parkeerplaats lopen is niet te doen.

Onlangs stonden er grote stukken in de eilandelijke kranten dat het schelpenpad naar de steiger weer open was. De gemeente had erop aangedrongen. Fijn, zo dacht ik, en ik reed er met de auto heen. U raadt het al: het pad was opnieuw met een grote slagboom afgesloten. Een bord erbij maakte duidelijk dat het voorlopig gesloten blijft. Wat een sof. Wil je zwemmen, kanoën of op een andere manier een leuke dag aan het water beleven? Niet bij de steiger van de slikken, want die is per auto onbereikbaar. Kan niet! Gemeente, wat is dit nou?

Vrienden van mij willen binnenkort naar Frankrijk om hun vakantiehuis winterklaar te maken en nog een mooie week te genieten van de nazomer. De grote vraag is of dat kan, want de regering daar maakt zich grote zorgen over de toenemende corona-besmettingen. Veel gebieden zijn al rood en het neemt met de week toe. De premier heeft aangekondigd dat er zeer binnenkort ‘ernstige maatregelen’ genomen gaan worden. Ik zie al aankomen dat voor onze vrienden dan geldt: kan niet!

Nu kan ik nog op maandagen naar de universiteit om lijfelijk in een klas aanwezig te zijn en nieuwe kennis tot mij te nemen. De overige dagen van de week volg ik mijn lessen al online, via de computer. Dan zit je drie uur lang naar een scherm te koekeloeren, waarop je hoogleraar les geeft. Feedback is redelijk problematisch. Dan moet je via een knop een elektronisch handje opsteken. Afijn, leuk is anders.

Op zondag kun je nog naar de kerk om leuke mensen te ontmoeten en na te denken over christen zijn in onze samenleving. Een tijdlang gold ook daarvoor: kan niet! Hoelang het nog wel kan is de vraag. Bizarre tijden. Dat wel."

Lucas Hartong.