Sommelsdijk - Een nieuwe actuele column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Hij is getrouwd, heeft twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. Lucas: "Bij de recente CDA-lijsttrekkersverkiezing won Hugo de Jonge uiterst nipt van Pieter Omtzigt, die uiteindelijk gesteund werd door kandidaat nummer 3, Mona Keizer. Die verkiezing blijkt dubieus te zijn verlopen, zo blijkt nu. Niet-leden konden stemmen en mensen die op Omtzigt stemden kregen een bedankje dat ze op De Jonge hadden gestemd...." Lees hieronder: Chapeau.

Chapeau

"Ik ken Pieter Omtzigt van het CDA als een zeer fatsoenlijk politicus. Altijd bezig om de democratische grondbeginselen van onze rechtsstaat te verdedigen. Een democraat in hart en nieren, die niet tegen onrecht kan. Dat bleek in het MH17 en pensioendossier, het dossier illegale verkoop paspoorten op Malta en recent het belastingtoeslagen-dossier waarbij individuele burgers volledig ten onrechte de vernieling in werden geholpen middels een frauduleus en onmenselijk vermorzelsysteem, gefaciliteerd door een staatssecretaris die tegen heug en meug moest accepteren dat de waarheid op tafel kwam. De Tweede Kamer is nog steeds niet klaar met dat dossier, wat veel groter en breder bleek te zijn dan in eerste instantie aangenomen. Het is een parlementaire enquête waardig.

Omtzigt is echter niet alleen een uitstekend politicus met de vasthoudendheid van een pitbull, maar tevens een aimabel mens. Je kunt het nog zo met hem oneens zijn, maar een kop koffie en vriendelijk woord is altijd je deel. Tenzij je in de categorie opzettelijke misleider valt natuurlijk; dan heb je terecht een slechte aan Omtzigt. De combinatie doorbijten en toch beleefd blijven komt niet zo heel veel voor in de politiek. Des te wranger dat Omtzigt zich de laatste weken steeds meer genoodzaakt zag om zijn aandacht te richten op de eigen partij: het CDA. Deze partij wordt al geruime tijd verscheurd door hopeloze links-rechts verdeeldheid, die bijvoorbeeld tot uiting komt in de bereidheid om al dan niet samen te werken met partijen als PVV en FvD.

De mythe dat de PVV destijds wegliep uit de gedoogconstructie met VVD en CDA is al lang ontkracht door vooraanstaande politici die er destijds bij betrokken waren, inclusief die van CDA huize zelf. In Noord-Brabant en Limburg werken CDA, FvD en PVV momenteel normaal en constructief met elkaar samen. Dat blijkt dus zowaar te kunnen, tegen al het irrationeel waarschuwen van linkse CDA-‘toppers' in. Met name het partijbestuur en de ‘mastodonten' van het CDA blijken links en trekken achter de schermen aan de politieke touwtjes, terwijl veel CDA leden overwegend niets tegen samenwerking met PVV en FvD hebben, zolang een significant deel van de eigen politieke partijdoelstellingen behaald kan worden. Daarom gaat het tenslotte, toch?

Bij de recente CDA-lijsttrekkersverkiezing won Hugo de Jonge uiterst nipt van Pieter Omtzigt, die uiteindelijk gesteund werd door kandidaat nummer 3, Mona Keizer. Die verkiezing blijkt dubieus te zijn verlopen, zo blijkt nu. Niet-leden konden stemmen en mensen die op Omtzigt stemden kregen een bedankje dat ze op De Jonge hadden gestemd. Er kwam dus een ‘onafhankelijk' onderzoek naar de stemmingsprocedure, maar het CDA-bestuur stelde al bij voorbaat dat wat er ook uit dat onderzoek zou komen, De Jonge winnaar blijft. Op z’n zachtst gezegd een uiterst curieus standpunt. Wie bovendien eens wat dieper graaft heeft nog meer reden tot bezorgdheid over het democratisch gehalte van deze verkiezing en ‘onderzoek'. Een wakkere journalist bij De Telegraaf, Bart Mos, kwam namelijk achter een opmerkelijk feitje. Bij het bureau dat de CDA-verkiezing onderzocht, CGI, werkt lobbyist Jack de Vries. U weet wel: oud staatssecretaris voor het CDA en… intern CDA campagneleider bij de recente lijsttrekkersverkiezing. Bent u ook zo verbaasd dat uit dit ultrasnelle ‘onafhankelijk’ onderzoek bleek dat er geen onregelmatigheden waren geweest?!

Het is mijn stellige overtuiging dat Omtzigt absoluut geen lijsttrekker en dus partijleider van het CDA mocht worden van de linkse partijbobo's. Omtzigt staat namelijk open voor samenwerking met iedere democratische politieke partij in het parlement, die het CDA kan helpen haar doelstellingen te verwezenlijken. Omtzigt is -platweg gezegd- gepiepeld. Dat is bepaald niet de eerste keer in zijn politieke loopbaan. Hij staat als politicus én mens echter nog steeds fier overeind. Voorwaar chapeau, want weinigen zullen hem dat nadoen. Grote vraag is wel hoe lang hij nog bij zo’n amorele, intern verscheurde partij wil blijven zitten."

Lucas Hartong.