31 januari 2020, Sommelsdijk - Ook op deze laatste (vrij)dag van januari ligt er een nieuwe column van Lucas Hartong voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. "'Weet je zeker dat je dit wilt?', vroeg m’n vriend me. 'Ik bedoel: met al die jonge jongens en meiden en zo?' Ik had de indruk dat hij er nog net niet 'ouwe snoeperd' bij wilde zeggen." Lees hieronder 'Moraal van het verhaal'.

Moraal van het verhaal

“Weet je zeker dat je dit wilt?”, vroeg m’n vriend me. “Ik bedoel: met al die jonge jongens en meiden en zo?” Ik had de indruk dat hij er nog net niet ‘ouwe snoeperd’ bij wilde zeggen.
“Jazeker. Het lijkt me gewoon erg leuk om na al die jaren weer eens iets nieuws te leren”, reageerde ik terug. “Ik heb er nu de tijd voor en spaargeld op de bank levert ook niets op, dus investeren in een opleiding lijkt me wel wat.”

Kortom: ik ben een universitaire masterstudie begonnen in Tilburg: Christianity and Society. Geheel in het Engels, want dat schijnt tegenwoordig normaal te zijn in ons eigen land. Heeft zo z’n voor- en nadelen. Een werkstuk schrijven in leesbaar Engels valt nog niet mee, na zoveel jaren weg uit het middelbaar onderwijs en Google translate draait dus flink wat overuren, maar de setting met studenten vanuit de hele wereld is wel leuk. Zo zit ik in de collegebanken met een paar Chilenen, een Chinees, een Nigeriaan, Duitse en Zuidafrikaan. We kunnen elkaar heel redelijk verstaan, baie dankie.

Afijn, die studie dus. Ik beschouw mijzelf al vele jaren christen, maar hoe ouder je wordt, des te meer onbeantwoorde vragen je krijgt. Sommigen zouden dan afhaken en zeggen: ‘laat maar’. Ik vind het juist fascinerend. Vragen waarop je nog geen antwoord hebt vind ik zeer de moeite waard om uitgebreid te onderzoeken. Een hele uitdaging om je intellectuele tanden in te zetten. ‘Ja maar… theologie heeft toch helemaal niets te maken met nadenken? Dat moet je toch gewoon geloven?’ Nee hoor. Het één sluit het ander niet uit en het feit dat er op universitair niveau over deze zaken wordt nagedacht geeft al iets aan. En zo begon mijn week met fundamentele theologie en moraaltheologie. Pittig. Wat is bijvoorbeeld moraal en is ieder mens ergens toch altijd wel moreel?

Ik betoogde hartstochtelijk van niet. Ieder mens heeft ongetwijfeld een uitgangspunt en levensvisie –al is het maar puur egocentrisme- maar ik geloof dat er volstrekt amorele mensen bestaan. Die hebben geen geweten meer. “Maar aan wie denk je dan?” zo kwam de vraag. “Hitler, Stalin, Pol Pot bijvoorbeeld. Die wisten dat door hun handelen miljoenen mensen de dood in werden gejaagd. We hebben het net herdacht met de Holocaust Memorial Day. En Mengele, wat dacht je daarvan? Met zijn zogenaamde experimenten ten bate van de medische wetenschap? Ronduit martelingen. Volstrekt gewetenloos en amoreel.” De discussie werd heftig, maar bleef respectvol.

“En het is allemaal leuk en aardig om te spreken over persoonlijke moraal en de waarden van het christendom, maar hoe zie je dat dan in relatie met de staat? Die is ingesteld om het goede te belonen en het kwade te bestraffen, maar als burgers geen zin hebben om zich fatsoenlijk binnen algemene normen te gedragen, kun je mensen dan dwingen dat wel te doen middels bijvoorbeeld wetgeving? Is moraal eigenlijk een taak van de staat?” Ik nam tijdens een korte pauze de nodige koffie met een Snelle Jelle. Mijn hersenen werden wel aan het werk gezet. Toen ik thuis kwam las ik in de krant dat de burgemeester bekend had gemaakt dat er nog nooit zoveel vuurwerkschade was geweest als dit jaar: richting de honderdduizend euro. Over moraal gesproken!

En zo kreeg de zojuist begonnen studie direct een voorbeeld in de praktijk op het bord. Een onverwachte bevestiging van het feit dat dit een goede keuze was. De moraal van het verhaal? Sluit je nooit af voor nieuwe uitdagingen. Schuif aan bij jonge mensen en zet je hersenen aan het werk. Boeiend!"

Lucas Hartong.