Sommelsdijk - Ook deze vrijdag ligt er weer een nieuwe column van Lucas Hartong voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten verwoordt in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Deze keer: "...Het boerkaverbod is polariserend, stigmatiserend en isolerend. Dat vind ik nou ook, maar niet van het boerkaverbod, maar van het dragen van de boerka zelf!" Lees hieronder 'Wegegomd!".

Weggegomd

"Natuurlijk: je kon er deze week niet omheen. Het verbod op het dragen van de boerka in onder andere OV, scholen en openbare gebouwen is afgelopen donderdag ingegaan. Een bij meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer aangenomen wet. De moslimmannen sprongen direct als een bok op de haverkist: ‘Als deze wet wordt gehandhaafd dan barst de hel los’. Een vertegenwoordigende partij van dit clubje democratie-haters, NIDA Rotterdam, schreef: ‘Het boerkaverbod is polariserend, stigmatiserend en isolerend’. Dat vind ik nou ook, maar niet van het boerkaverbod. Van het dragen van de boerka zelf.

Nota bene Amnesty International verklaarde zich direct tegenstander van het boerkaverbod, door te verklaren dat zo’n verbod net zo erg is als het onderdrukken van vrouwen in Iran. Bovendien moest (!) het dragen van een boerka, nikab of hoofddoek een vrije (!) keuze blijven. Ulysse Ellian, VVD fractievoorzitter te Almere, knalde terug op twitter: “Wauw. Echt. Ik heb familieleden in (massa)graven liggen omdat ze in verzet kwamen tegen onderdrukking in Iran. En deze mensen [Amnesty] willen het symbool van die onderdrukking beschermen? Geen woorden voor.”

Elma Drayer, columniste bij Trouw, vulde aan: “Was ik nog lid van Amnesty, dan had ik onmiddellijk opgezegd na dat kekke filmpje over gezichtssluiers. Waarom zou je een religieuze doctrine faciliteren die de onzichtbaarheid van de helft van de bevolking nastreeft?” Duidelijke woorden. Maar terwijl Amnesty onder vuur lag waren er ook moslims en andere tegenstanders van het boerkaverbod die zich roerden, onder andere bij Jinek. Syp Wynia (voorheen Elsevier, nu Wynia’s Week) had ook gekeken naar de uitzending: “Typisch. Het boerkaverbod wordt bij Jinek geframed als een gevolg van angst - en angst, da's natuurlijk een medisch, psychologisch zo niet psychiatrisch probleem in het hoofd van de sneue angstige. Zap!”

Assita Kanko, Belgisch Nva-politica in het Europees Parlement, wist wel raad met die critici van het boerkaverbod: “Vrouwen in boerka gaan verborgen door het leven. Weggegomd. In België overtreed je de wet als je een boerka draagt. In Nederland vanaf donderdag. Dat doet me echt deugd. Een boerka is één van de meest uitgesproken symbolen van onderdrukking en hoort niet thuis in Europa.” Haar collega in het Belgisch parlement, Darya Safai, vulde aan: “Who would have thought that in the 21st century, there would be ‘feminists’ who would defend this?”

Ondertussen meent Amnesty boven de wet te staan. Zij schreef aan Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid van het CDA: “Wij kunnen ons niet vinden in het oordeel van het Europese Hof dat het (Franse) verbod noodzakelijk zou zijn voor ‘het samen leven’. Dat mensen aanstoot nemen aan een uiting kan geen reden zijn om die te verbieden en schept een gevaarlijk precedent voor verdere beperkingen”. Als je je ‘niet kunt vinden’ in een wet dan negeer je hem gewoon, aldus Amnesty. Zeer ernstig! Omtzigt antwoordde dan ook: “Vaak volgen landen, die mensenrechten ernstig geschonden hebben, deze lijn: wij zijn het niet eens met de uitspraak va het Europees Hof voor Rechten van de Mens en hebben onze eigen mening en waarheid.” De rol van Amnesty in het mensenrechten-discours is hiermee dan ook totaal uitgespeeld.

Roderick Veelo, journalist bij RTL4, verwoordde het tenslotte zeer treffend: “Het boerkaverbod is bevrijdend!” Mits politie en justitie de wet handhaven geloof ik dat zeker. Medewerkers in het OV, op scholen, in openbare gebouwen of bij de politie die niet handhavend optreden, schenden niet alleen de wet of de democratische besluitvorming. Erger: zij laten vrouwen in de steek die al eeuwenlang in de hoek zitten waar zware klappen vallen en de menselijke waardigheid op grove wijze wordt geschonden. Dat is pas ware discriminatie!"

Lucas Hartong.