21 juni 2019, Sommelsdijk - Op deze vrijdag ligt er weer een nieuwe column van Lucas Hartong voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten verwoordt in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Deze keer: "...besluit ze om voorlopig geen mannen meer aan te nemen in wat voor functie dan ook. Alleen maar vrouwen. Ik vind het echt niet kunnen...." Lees hieronder 'Discriminatie!".

Discriminatie!

Zo, die Universiteit Eindhoven! Besluit ze om voorlopig geen mannen meer aan te nemen in wat voor functie dan ook. Alleen maar vrouwen. Ik vind het echt niet kunnen. Ik bedoel maar: wáár is de genderneutraliteit? Hm? En al die personen met een bi-gevoel? Wijs je die af of neem je die aan? Daar hebben ze natuurlijk nog niet over nagedacht in Eindhoven. Veel te moeilijk. Liever de man afwijzen en de vrouw omarmen. Da’s zo gedaan, qua virtue signalling dan. Kijk ons eens goed zijn!

Alle gekheid op een stokje: het is bizar wat daar besloten wordt. Onze Grondwet meldt namelijk in artikel 1 dat er geen onderscheid gemaakt mag worden op grond van geslacht. Alleen als er aantoonbaar te weinig mannen of vrouwen voor een functie zijn of die specifieke functie voor een vrouw of man bedoeld is. Dat laatste is al lang verwaterd, want er varen tegenwoordig ook vrouwen op schepen mee en mannen zijn ook ‘zuster’ in de verpleging. Broeder dus. Alleen met vrouwen als vuilnisophaler wil het nog niet zo vlotten. Of metaalarbeider. En een man als kleuterjuf of lingerieverkoper zie je ook niet vaak.

Nu weet ik dat de universiteit Eindhoven zich met name richt op de technische en exacte beroepen en dat het gros van de studentenbevolking aldaar wordt gevormd door jongemannen. Ik schat zo’n 70%. Die mogen straks dus niet solliciteren bij de universiteit. In Utrecht, bij diergeneeskunde, is het net andersom: daar zit voor 90% vrouwelijke studenten. Krijgen we straks een sollicitatiestop voor vrouwen in de diergeneeskundige klinieken? Zo van: sorry Betty, maar Jan gaat voor? Er zijn namelijk zo weinig mannelijke dierenartsen? Liever niet, toch? Ik zou zeggen: laat iedereen solliciteren op welke functie dan ook en laat de beste uitgekozen worden; of die nu man of vrouw is.

Waar ik wel boos over kan worden is de flagrante discriminatie in sport. Vrouwelijke wielrenners die in de top meedraaien krijgen veel minder betaald en aan prijzengeld uitgekeerd dan hun mannelijke collega’s. Zelfde verhaal in het vrouwenvoetbal. Beschamend. Ook hier geldt: of je nu man of vrouw bent, je behoort fatsoenlijk betaald te worden en dat op volstrekt gelijke wijze. Geen onderscheid naar sekse. Dat hoort niet meer in anno 2019. Op dezelfde wijze is ‘positieve’ discriminatie, het voortrekken van man of vrouw bij een sollicitatieprocedure, ook zó jaren 70. Het hoort niet meer. Heeft een man of vrouw geen zin om te solliciteren? So what?

Weet je trouwens waar echte discriminatie plaatsvindt? Bij de benoeming van burgemeesters. Als je niet van de ‘juiste’ partij bent dan kun je het vergeten. Je komt er niet tussen. Zelfs niet als een Commissaris van de Koning je hoogstpersoonlijk aanraadt om deel te nemen aan een ‘burgemeestersklasje’ in je provincie. Dat wordt namelijk gesubsidieerd door het Rijk en dat stelt eisen aan de potentiële deelnemers. Zo wordt de ene keer voorrang gegeven aan vrouwen, allochtonen of mensen met een korte broek. Of geelgestreepte biseksuelen met een oranje sok. Of kandidaten die nog niet helemaal weten wat ze zijn, maar toch alvast afgewezen worden. Het is telkens wat. Voor oud PVV-politici die een wens tot burgemeesterschap hebben is echter –toevallig- nooit plek.

Discriminatie heeft alles te maken met angst. Angst voor het niet politiek correct bevonden worden. Zeg maar: de rijen gesloten houden. Soms schaam ik mij voor dit land met haar discriminerende politiek, bestuur en ondewijselite. Steeds vaker eigenlijk, nu we het erover hebben."

Lucas Hartong.