1 september 2017, Sommelsdijk - Een nieuwe column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van Goeree-Overflakkee (her)kennen hem. Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lees hieronder 'Schrijf er maar geen column over'.

Schrijf er maar geen column over

Werkelijkheid of legende, Maarten Luther is wereldberoemd geworden nadat hij zijn stellingen aan de Wittenbergse kerkdeuren spijkerde. Eén van zijn mooiste uitspraken is echter deze: “Als je de wereld wilt veranderen, neem dan je pen op en ga schrijven”. Nu is niet iedereen direct een goed schrijver, maar iedereen kan wel zijn pen opnemen en iets op papier zetten. Zo heb ik een vriend die heel graag zijn levensverhaal op papier wilde zetten, maar niet wist hoe dat het beste te doen. Zo goed als dat ging heb ik hem erbij geholpen en vandaag ligt zijn boek bij een grote online boekenwinkel te koop. Hij krijgt veel reacties op zijn verhaal, omdat mensen zich erin herkennen en dat is geweldig. Daarvoor schreef hij zijn verhaal op.

Deze week was er in de buurt van ons huis een enorme herrie te horen. Toen ik erop af ging om te zien wat het was kwam ik even aan de praat met de veroorzaker van het grote aantal decibellen. Een prettig gesprek gelukkig, maar aan het einde merkte hij op ‘dat ik er maar geen column over moest schrijven’. Dat werd nu juist het magische moment dat je als columnist de puzzelstukjes op hun plaats hoort vallen en aan het schrijven gaat. Noem het inspiratie door de actuele, alledaagse gebeurtenissen om je heen. Een columnist, schrijver, journalist en programmamaker lopen vaak heel toevallig tegen de onderwerpen aan. Schrijven is inspiratie. Zeker. Het is echter ook transpiratie. Net als veel werk in deze wereld.

Ik moest er dus maar geen column over schrijven. Lastig, als het onderwerp zich op een presenteerblaadje aandient. Dat was ook mijn ervaring in de Brusselse politiek. Ik had het tot één van mijn hoofdtaken gemaakt om daar mijn pen op te pakken en te schrijven over wat ik zag gebeuren. Dat waren bepaald geen leuke zaken. Veel corruptie, vriendjespolitiek, bedisseling van zaken in de achterkamertjes, machtsbeluste mensen die niet bezig waren met het belang van hun kiezers, maar meer met hun eigen positie en noem het maar op. Bovenal wilde ik de waanzin van de enorme tijd- en geldverspilling aan de kaak stellen en gelukkig pikten de media veel van dat geschrijf op.

Toen iGOnl mij vroeg om op ons eiland columnist te worden heb ik dan ook met alle genoegen 'ja' gezegd. Ik wist dat er een hoop transpiratie aan vast zat, maar ook inspiratie. Dat laatste doe je hier eigenlijk zo op. Er is zoveel om over te schrijven. Bepaald niet altijd fijne of positieve zaken, hoewel ik daartoe wel mijn best doe. Het is hard nodig dat er ook mooie zaken over het voetlicht komen, omdat deze wereld al zo negatief is elkaar steekt. Helaas –zou ik bijna zeggen- is het ook de taak van de columnist en journalist om minder fraaie zaken te benoemen. Als controleur van de macht is het zijn of haar taak om de pen op te nemen en te schrijven over alle zaken die niet goed gaan. De zittende macht is namelijk geneigd om haar eigen belangen veel feller te behartigen dan de belangen van diegenen die zij behoren te behartigen. Dat moet gecorrigeerd.

Elsevier kondigde deze week aan dat CDA-fractieleider Sybrand Buma binnenkort een lezing houdt over ‘verwarde tijden’. Met alle respect: het zijn geen verwarde tijden, maar er zitten teveel verwarde politici op de verkeerde plek. Dat is het probleem van deze ‘tijden’. En het is de opdracht van de schrijvers (m/v) om hun pen op te pakken. Bijvoorbeeld om een column te schrijven. Bij deze.

Lucas Hartong.