Goeree-Overflakkee - Dementie is een ontwrichtende ziekte. Een ziekte met een enorme impact op het dagelijks leven. Voor de sociale omgeving is iemand met dementie in de eerste plaats een patiënt. Maar iemand met dementie is ook een mens: een vader of een moeder, een partner, een vriend, een collega, een teamgenoot… Sociale Benadering Dementie kijkt verder dan de rol van patiënt. Dat verhoogt de kwaliteit van leven. Lees hieronder het hele verslag van de inspiratiebijeenkomst die gehouden werd in het Diekhuus te Middelharnis >>

Vervolg

Sociale Benadering Dementie is een methode die is ontwikkeld door Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de VU in Amsterdam. Ze was, samen met Mark Smit, donderdag 2 juni in Middelharnis om Sociale Benadering Dementie te bespreken met professionals, mantelzorgers en vrijwilligers die zorg en ondersteuning bieden aan mensen met dementie.

De inspiratiebijeenkomst in het Diekhuus was georganiseerd door het netwerk Ketenzorg Dementie Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten Rozenburg. “In het netwerk zetten organisaties zich samen in om de zorg aan mensen met dementie en mantelzorgers zo goed mogelijk te organiseren en uit te voeren”, zei Ellen Hoogervorst, voorzitter stuurgroep Ketenzorg Dementie Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten Rozenburg. “We mogen best trots zijn op de samenwerking.”

De ziekte dementie is erg, betoogden Anne-Mei The en Mark Smit, maar de manier waarop de sociale omgeving reageert op mensen met dementie is soms nog erger. “Er vallen stiltes, je ziet veelbetekenende blikken: kijk, ze weet het niet meer. Of: ja, dat weet ze nog wel… Ze is een patiënt met wie je niet meer kunt praten, maar óver wie je praat. Als mens doe je er niet meer toe.”

Nieuw levensgeluk

De methode Sociale Benadering Dementie gaat ervan uit dat de stem van mensen met dementie wel belangrijk is. Dat er geen einde hoeft te komen aan zingeving en zelfvertrouwen als de diagnose dementie is gesteld. En dat ook relaties en sociale rollen – je plek in de samenleving – een vervolg kunnen krijgen.

Tussen de ziekte, de binnenwereld (zingeving, zelfvertrouwen) en de buitenwereld (relaties, sociale rollen) is een wisselwerking. “Sociale Benadering Dementie beïnvloedt die wisselwerking”, aldus Anne-Mei The en Mark Smit. “Door sociale rollen te stimuleren en het netwerk te vergroten, krijg je je plek in de samenleving terug. Dat zorgt voor meer zingeving en zelfvertrouwen. En dat heeft weer een positief effect op de ziekte. Zo vind je nieuw levensgeluk, dat is de kern. De focus ligt niet op de patiënt, maar op de mens, die met wat hulp heel veel dingen nog wél kan.”

Er zijn inmiddels op acht plekken in Nederland teams Sociale Benadering Dementie actief. De teams bestaan uit professionals met en zonder zorgachtergrond, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en studenten. Ook op Goeree-Overflakkee worden stappen gezet om Sociale Benadering Dementie verder vorm en inhoud te geven.

De werkwijze levert wat op, maakten The en Smit duidelijk. Onderzoek wijst uit dat de kwaliteit van leven stijgt van 6,5 naar 7,4, de druk op de arbeidsmarkt afneemt met 25.500 personen en er sprake is van een kostenbesparing van 564.000 euro per jaar. “Men gaat gemiddeld negen maanden later naar het verpleeghuis en crisisopvang komt minder voor.” Overigens: ook binnen het verpleeghuis is Sociale Benadering Dementie mogelijk.

Tekst: Kees van Rixoort voor Ketenzorg Dementie Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten Rozenburg