Regio - Over de hele wereld zijn er miljarden mensen die maar al te graag koffie drinken, en op de meest uiteenlopende manieren. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met de heerlijke smaak ervan. Ondertussen is het voor veel mensen een gewoonte geworden om een aantal keren per dag hun favoriete soort koffie te drinken. Er gaat echter heel wat aan vooraf voordat een kopje klaar is om gedronken te worden. Daarbij zijn er meerdere facetten die de smaak bepalen, zoals bijvoorbeeld het branden van de koffie. Hoe dat precies zit, gaan we uitgebreid bekijken. Lees meer >>

Vervolg

Eerst zullen we gaan kijken naar wat er met het branden van koffie precies wordt bedoeld. Daarna gaan we het hebben over hoe het proces precies in zijn werk gaat. Ook kijken we naar diverse soorten branding en wat het uiteindelijke effect is op de smaak van koffie. Na het lezen van deze pagina zul je dus precies weten hoe het branden van koffiebonen werkt en waarom het belangrijk is voor de smaak.

Wat wordt er met het branden van koffie bedoeld?

Een kop koffie zetten kun je niet zomaar doen, want hier zijn verschillende handelingen voor nodig. Ook zul je een goed werkend koffiezetapparaat moeten hebben, en kiezen of je van gemalen koffie of verse bonen gebruik wilt maken. Diverse soorten koffie hebben allerlei verschillende smaken en dus is het maar net wat je het meest lekker zult vinden. Ga je echter voor zo vers mogelijke koffie, dan zijn bonen de beste keuze.

Met het branden van koffiebonen van hoge kwaliteit zorg je voor verse koffie die bovendien heerlijk zal smaken. Door koffie te branden worden de duizenden chemische stoffen die erin zitten eruit weggenomen. Ze worden omgezet in een heerlijke smaak en geur. Daardoor krijg je fantastisch smakende aromatische koffie. Branden kan echter op verschillende manieren, zoals je straks zult zien.

Hoe werkt het precies?

Zoals gezegd bevat iedere koffieboon talloze chemische stoffen. Het is zeker niet de bedoeling dat deze in je uiteindelijke kopje belanden. Daarom zullen deze eerst moeten worden afgebroken, en dat is precies wat er gebeurd bij het branden van koffie. De koffiebonen worden met een bepaalde temperatuur verhit, die ervoor zorgt dat deze helemaal zal veranderen. Hoe een koffieboon er daarna precies uitziet hangt er vanaf op welke temperatuur dit zal gebeuren.

Tijdens het proces van branden zal een koffieboon op een bepaald moment knappen, zoals eigenlijk ook gebeurd wanneer je popcorn maakt. Dit is het moment waarop het branden is voltooid. Dit gebeurd trouwens voor alle bonen op precies dezelfde manier. Wel worden ze, al voordat het branden begint, uit elkaar gehouden en op grootte gesorteerd. Kleinere bonen zullen namelijk veel eerder knappen dan grotere exemplaren, en dus is het niet handig deze allemaal tegelijk te branden.

Diverse soorten koffie branding

Wanneer je koffiebonen gaat kopen, zul je op de verpakking vaak tegenkomen of ze geschikt zijn voor lichte, medium, of donkere branding. De kleur bepaald namelijk voor een groot gedeelte hoe de uiteindelijk smaak zal uitvallen, en dus letten veel mensen er bewust op welke soort koffiebonen ze kopen. De bovenste drie varianten zijn degenen die we veelal tegenkomen. Op veel verpakkingen staan deze overigens ook in het Engels vermeld. Let daarom goed op dat je voor de juiste soorten bonen kiest zodat ze passen bij de koffiesmaak die je het lekkerste vindt.

Donker

Bij donkere branding zullen de koffiebonen worden gebrand op een temperatuur van 240 graden. Daardoor zal de kleur donkerbruin worden. Het zorgt bovendien voor een relatief pittige en volmaakte smaak. Wanneer je graag sterke koffie drinkt is dit dus de beste manier van branden voor jou. Vaak wordt er aan deze manier van branden gerefereerd als dark roast.

Medium

De kleur bij medium branding zit er een beetje tussenin, en valt normaal gesproken wat lichtbruin uit. De smaak is wat zoetig maar uiteraard iets minder sterk en uitgesproken dan bij dark roast het geval is. Daarom is er vaak een wat bredere groep koffiedrinkers die medium gebrande koffiebonen kan waarderen. De koffiebonen zullen worden gebrand op een temperatuur van exact 220 graden.

Licht

Een lichte branding gebeurd met een temperatuur van 196 graden. Daardoor ontstaat er een lichte kleur boon die tevens wat droog van smaak is. Het zal een licht proeven wanneer het wordt omgezet in een kopje koffie. Veel mensen vinden dit trouwens juist prettig en geven daarom de voorkeur een lichte branding. Smaken kunnen echter verschillen of veranderen, en daarom is het nooit verkeerd om verschillende soorten branding een keer uit te proberen als koffiedrinker.

Effect op de smaak

De hitte die wordt gebruikt voor het branden van koffiebonen heeft dus een vergaande effect op de uiteindelijke smaak. Wanneer je graag lichte koffie drinkt die net al te heftig en zwaar is van smaak, zul je dus voor lichte branding moeten gaan. Drink je echter het liefste wat stevigere koffie met een uitgesproken smaak, dan is een donkere branding echt iets voor jou. Het effect van de branding op de smaak van een kopje koffie is dus ontzettend groot.