"Gek op antiek en oude spullen" Sommelsdijk - Haar portret is al vele malen de wereld over gegaan. In prachtige klederdracht gaat Anneke Jongejan (72) uit Middelharnis regelmatig met toeristen uit binnen- en buitenland op de foto. "Een mooie dame met grijs haar in een lange jurk, nette blouse, antieke sieraden, omslagdoek en het witte gehaakte Flakkeese mutsje dat door de oma van haar man tot aan haar dood werd gedragen. Anneke is samen met haar man Jaap vrijwilliger bij het Streekmuseum in Sommelsdijk...." Lees hieronder meer (en meld je aan als vrijwilliger!) >>

De man van Anneke, Jaap, doet rondleidingen, Anneke staat op braderieën, werkt puzzeltochten uit en samen staan ze (wanneer het museum open is) twee keer per maand achter de balie.

Inmiddels draait Anneke al een jaar of 8-9 mee in het Streekmuseum. Vóór die tijd was ze al regelmatig als bezoeker in het museum te vinden. Ze begon haar vrijwilligerswerk in Sommelsdijk toen ze stopte met haar baan in de zorg. Tijdens een open dag meldde ze zich spontaan aan.
Anneke was altijd al gek op antiek en oude spullen (‘ouwe meuk’, volgens haar man); toen ze een jaar of twaalf was redde ze al een oud stoofje dat de buurvrouw buiten op straat bij het vuil had gezet. Waar die liefde voor oude spullen vandaan komt weet ze eigenlijk niet. “Mijn vader had een heel mooi kabinet, daar heeft hij een ledikantje van gemaakt voor mijn oudste zus. Maar verder heeft de familie er helemaal niets mee. En mijn man Jaap ook niet”, legt ze uit.
Voordat Anneke bij het museum aan de slag ging deed ze vrijwilligerswerk als gastvrouw bij de bloedbank. Daarnaast is ze ook al jaren vrijwilliger in het ziekenhuis in Dirksland, maar dat ligt door alle corona-maatregelen helaas even stil. Waar de liefde voor oude spullen vandaan komt mag dan onduidelijk zijn, waar de liefde voor vrijwilligerswerk vandaan komt weet Anneke wel: “Mijn moeder was tot haar 80e vrijwilliger in het Henri-Dunanthuis in Zeist. Ze deed vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis zo lang Anneke zich kan heugen. “Dat deed ze al toen ik nog als meisje thuis woonde.” Op de vraag wat er zo leuk is aan het vrijwilligerswerk bij het Streekmuseum hoeft ze niet lang na de te denken: “de sociale contacten. Ik praat nog tegen een lantarenpaal, maar ook als je wat ingetogener bent is er genoeg leuks te doen.” Het mooie is ook dat er zo veel verhalen loskomen als mensen Anneke in klederdracht zien. “Soms zijn mensen al 20-30 jaar van het eiland. Dan vragen ze: Bent u van hier? En dan komen de verhalen over alle spullen die ze van vroeger herkennen die in het museum liggen.”
Anneke kan niet wachten tot het museum weer opengaat. Ze verheugt zich op de Holle Bolle Dagen, op de bezoekjes van de RTM met volle bussen toeristen en op braderieën waar ze weer mag rondlopen en gezellig met de mensen kan praten. Tot het zo ver is hebben we gelukkig de foto’s nog.

Het Streekmuseum kan nog heel veel vrijwilligers gebruiken. Om rondleidingen te geven, de balie te bemensen, voor de begeleiding van kinderfeestjes en nog veel meer. Ook nu het museum dicht is , is er genoeg te doen!

Meer informatie? Kijk op de website van GOvoorelkaar bij Sommelsdijk of klik hier: Gastheer/Gastvrouw/Verkoper - GOvoorelkaar Verhalenverteller - GOvoorelkaar