Middelharnis - "Voer alstublieft geen oud brood aan eenden!" Die oproep doet de gemeente Goeree-Overflakkee aan al haar inwoners. Vooral bij watertjes kan het dumpen van brood leiden tot rattenoverlast. Het voeren van watervogels is niet verboden volgens de APV, de gemeente doet vooral een beroep op het gezond verstand.

Vervolg

Het voeren van watervogels is niet verboden volgens de APV, de gemeente doet vooral een beroep op het gezond verstand. Er zijn namelijk veel nadelen aan eendjes voeren. In principe is het voeren niet nodig. Eenden kunnen prima zelf eten vinden, zoals gras en waterplanten. Dat is ook gezonder dan brood, waar te veel zout in zit. Brood is ook te eenzijdig: er zitten niet de voedingsstoffen in die de dieren nodig hebben. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze.

Daarnaast is brood dat overblijft aan de waterkant een voedingsbodem voor algen en ziekteverwekkers, waardoor de kwaliteit van het water achteruit gaat. Ook trekt achtergebleven brood overlastgevende dieren als ratten, muizen en meeuwen aan.

tekst gemeente Goeree-Overflakkee