23 mei 2020, Melissant - Wethouder Berend Jan Bruggeman heeft een bezoek gebracht aan de nieuwe zorgtuin De Nollehof in Melissant. De bestuurder zou eigenlijk de tuin, die achter zorgkwekerij De Nollestee is te vinden, begin mei feestelijk openen. "Dat kon helaas niet doorgaan." De wethouder, met volksgezondheid, ouderenbeleid en WMO in zijn portefeuille, wilde wel graag een kijkje nemen bij het initiatief dat ‘groene dagbesteding’ biedt aan mensen met dementie en andere hersenaandoeningen. Dat werd vrijdag 15 mei, nog net voordat de maandag daarop de eerste deelnemer werd verwelkomd. Lees hieronder meer.

Vervolg

De Nollehof is ontstaan uit zorgkwekerij De Nollestee, waar al 24 jaar dagbesteding aan mensen met een beperking geboden wordt. De initiatiefnemers van de Nollehof – Cor en Jolanda Joppe en Hannie Grinwis - merkten bij het dagelijks werk in De Nollestee dat er behoefte was aan dagbesteding voor mensen met (beginnende) dementie. Het werd De Nollehof.

Vier gedeelten

De zorgtuin is verdeeld in vier gedeelten, waar mensen in een beschutte omgeving volgens een vast ritme een zinvolle dagbesteding vinden. Ze kunnen er hun zintuigen prikkelen, actief bezig zijn én tot rust komen en genieten van de omgeving. Er is een belevings-, een kruiden- en een moestuin en er is een rustgevend deel met wuivende grassen en planten en bloemen met veel lichte kleuren.

Wethouder Bruggeman is blij met het initiatief. “Er is goed over nagedacht. Ik zie veel zorg en aandacht voor deze kwetsbare doelgroep, gecombineerd met een praktische instelling. Dat resulteert in een zeer mooi en praktisch pand voor de dagbesteding met daarachter een prachtig aangelegde tuin. Het is bovendien goed om te horen dat er met bijvoorbeeld Samenzorgdagen ook oog is voor de mantelzorger – de thuissituatie – van de deelnemers.” Hij is onder de indruk. “En dan te bedenken dat er eigenlijk maar negen maanden zit tussen idee én eerste deelnemer. Petje af.”

Dementievriendelijk

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft zich, samen met zorgorganisaties en andere partners, tot doel gesteld een dementievriendelijke gemeente te zijn. “We vinden het belangrijk om mensen met dementie langer te laten meedoen, met behoud van regie over het eigen leven. Dit initiatief past hier heel mooi in.”