Regio - Je hebt het vaak niet door, maar veel woningen verliezen constant warmte. Dat is zonde, vooral in de winter. Terwijl jouw verwarming hard aan het werk is, verdwijnt de warme lucht langzaam maar zeker in je koude muren of door kiertjes in je huis. Wil jij je energierekening verlagen en je huis warmtevast maken? Dan vind je hier een aantal handige tips.

Controleer of vervang je cv-ketel
Voordat je jouw huis warmtevast maakt, is het belangrijk om bij de bron te beginnen: je verwarming. Wanneer deze oud is of niet goed is afgesteld, werkt deze veel minder efficiënt. Laat je verwarmingsketel dus controleren door een expert. Een goede afstelling zorgt direct voor lagere stookkosten. Is de ketel aan vervanging toe? Kies er dan voor om een zuinigere cv-ketel te kopen, zoals een hr-ketel. Zo verlaag je je energiegebruik, terwijl je woning beter verwarmd wordt.

Ga slim om met je verwarming
Wanneer de verwarming eenmaal werkt, is het belangrijk om de warmte optimaal te benutten. Radiatorfolie is hierbij ontzettend effectief. De folie is reflecterend en plak je achter je verwarming, waarmee je de warme lucht weerkaatst. Zo zorg je ervoor dat de hitte niet in je koude muren trekt, maar richting je leefruimte gaat. Plaats bovendien geen meubelstukken voor je verwarming. Deze blokkeren de warmte en zorgen ervoor dat je onnodig veel moet stoken voor een lekker warm huis.

Isoleer je woning
Goede isolatie is dé manier om warmte binnen de deur te houden. Veel oude huizen zijn nog voorzien van enkel glas. Dit dunne glas laat ontzettend veel koude lucht door in de winter, en zorgt er dus voor dat je huis warmte verliest. Vervang oude ramen door dubbel glas. Daarnaast is het verstandig om je muren, vloer en dak te isoleren. Dat laat je het beste doen door een specialist die isolatiemateriaal in je spouwmuren spuit, of die isolatieplaten plaatst.

Plaats tochtstrips
Deze tip is het makkelijkst toepasbaar. Het isoleren van je muren en ramen is een duur klusje, maar tochtstrips koop je al voor een paar euro. Deze strips plaats je onder deuren, maar ook bij je ramen. Zo dicht je kleine kiertjes die veel warmte laten ontsnappen. Vooral de gebieden rondom je kozijnen, meterkast, brievenbus en leidingen hebben vaak kleine kiertjes, die met deze strips gedicht worden.