11 oktober 2019, Middelharnis - "Eenzaamheid is een aandoening aan de hersens. Dat los je niet op door twee eenzame mensen aan elkaar te koppelen, een etentje organiseren of een of andere activiteit." Dat is wat Jeannette Rijks (66) van Factor5, expert op het gebied van eenzaamheid, doceert tijdens een presentatie op maandag 7 oktober. Een middag over eenzaamheid, georganiseerd door Stichting ZIJN, in de Rabobankzaal van het Diekhuus, voor hulpverleners en andere belangstellenden. Lees hieronder verder, door Maria Evers.

Verslag

Eenzaamheid is een thema dat momenteel veel aandacht krijgt. Vorig jaar nog ondertekende wethouder Bruggeman, ook hier aanwezig, een landelijk convenant om eenzaamheid tegen te gaan. De welzijnsorganisatie Stichting Zijn, die deze bijeenkomst organiseert, is op ons eiland actief op velerlei gebied, waaronder de aanpak tegen eenzaamheid. “Het thema leeft. Niet alleen onlangs een grote opkomst bij een bijeenkomst over eenzaamheid in het Rondeel, maar ook bij een bijeenkomst over eenzaamheid bij jongeren in het JAC”, vertelt directeur van de welzijnsstichting Anne Verheij.

Rijks, die zich al twintig jaar bezig houdt met het fenomeen ‘eenzaamheid’, wil het graag uit de taboesfeer halen en het bespreekbaar maken. “Eenzaamheid is normaal en hoort bij het leven. Wat niet normaal is wanneer je erin blijft hangen. Eenzaamheid is een fysiek signaal van je lichaam, dat via je hersenen binnenkomt. Het wordt wel omschreven als een leegte, een naar gevoel. Een gevoel dat zegt dat jouw verbindingen met andere mensen niet voldoende zijn, niet gezond zijn. Maar ook blijkt uit onderzoek dat heel veel wat aangeboden wordt als hulp bij eenzaamheid, niet werkt.”

Dodelijker dan roken

“Eenzaamheid is uiteindelijk dodelijker dan roken”, is een van haar statements. “Iedereen is wel eens eenzaam, maar wanneer eenzaamheid chronisch wordt, vindt er een verandering plaats in de hersenen. Daar verdwijnen verbindingen, en er vindt zelfs een achteruitgang plaats in het IQ. Dus aan eenzaamheid moet je iets doen. Zelf. En soms heb je daar wat hulp bij nodig. Ik wil ervoor zorgen dat mensen de beste hulp krijgen om die hersenverandering ongedaan te maken. Het brein zit als het ware op slot. Dat kan verbeteren door nieuwe verbindingen aan te gaan, dingen doen die je leuk vindt. Nieuwe uitdagingen aangaan.”

Van alle leeftijden

Eenzaamheid creëert een constante stress bij mensen. Maar aan de buitenkant is dat niet te signaleren. Het is een probleem dat niet alleen bij ouderen speelt, maar door alle leeftijden en lagen van de bevolking heen. Landelijke cijfers geven aan dat in Nederland 44% van de bevolking zich wel eens eenzaam voelt. Op Goeree-Overflakkee is dat 'maar' 40%.

Creatief leven

Jeannette Rijks heeft er diverse boeken over geschreven, onder andere ‘De kracht van eenzaamheid’ en ‘Eenzaamheid signaleren’. Ze heeft ook een methodiek ontwikkeld ‘Creatief Leven’. Daarnaast heeft ze diverse mensen opgeleid via haar bedrijf Factor5. Voor particulieren is het mogelijk de online cursus ‘Creatief leven’ te volgen. Voor meer informatie eenzaamheid.info

Stichting ZIJN

Verheij geeft aan dat deze bijeenkomst als doel heeft eenzaamheid meer bespreekbaar te maken. De stichting gaat nog meer initiatieven ontwikkelen om eenzaamheid tegen te gaan. Tevens gaat een medewerker de cursus van Jeannette Rijks volgen.