Goeree-Overflakkee - "De aanhouder wint." Dit gezegde lijkt eens temeer van toepassing te zijn op de bewoners van het buitengebied van Goeree-Overflakkee. Al vele jaren strijden ze voor iets waar miljoenen Nederlanders allang met veel plezier gebruik van kunnen maken: snel internet. Het leveren van ADSL-internet bleek in deze regio een lastige opgave te zijn omdat de woningen in het buitengebied te ver van het centrale verdeelpunt liggen waardoor snelle dataoverdracht technisch onmogelijk wordt. Kabelmaatschappij Ziggo wilde op haar beurt voor dit doel geen kabels leggen omdat het niet rendabel zou zijn en de hoge kosten die met de realisatie van snel internet in het buitengebied gemoeid zijn, waren ook lange tijd de reden dat de gemeente zich afzijdig hield tijdens het zoeken naar een passende oplossing.

Glasvezel Buitenaf

Het feit dat het buitengebied naar alle waarschijnlijkheid nu toch binnen afzienbare tijd zal worden aangesloten op snel internet is vooral te danken aan het initiatief Glasvezel Buitenaf. Deze organisatie is gespecialiseerd in het aanleggen van glasvezelnetwerken in buitengebieden en heeft in Nederland inmiddels talloze soortgelijke projecten als wat nu in Goeree-Overflakkee op stapel staat succesvol op de rails gezet.

Fasegewijze aanleg

Omdat de kosten voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk in buitengebieden veel hoger zijn dan wanneer zoiets in dichtbevolkte gebieden wordt gerealiseerd, heeft Glasvezel Buitenaf becijferd dat tenminste 45 procent van de bewoners van het potentiële aansluitgebied voor glasvezel moeten kiezen om het project rendabel te kunnen maken. Het aansluitgebied omvat in eerste instantie de kernen Den Bommel, Stad aan het Haringvliet, Achthuizen en de huizen die daar tussenin liggen. Er is bewust voor dit gebied gekozen, omdat daar tot op heden de slechtste internetkwaliteit werd gemeten. Als het project in de eerste fase succesvol uitpakt is het niet uitgesloten dat ook andere gebieden op Goeree-Overflakkee op termijn voorzien worden van glasvezel.

Kostenplaatje

Daar waar glasvezelaanbieders in dichtbevolkte gebieden huishoudens veelal gratis van een nieuwe glasvezelaansluiting voorzien, zullen de deelnemers aan Glasvezel Buitenaf er een vastrecht van €17,50 per maand voor moeten betalen. Dit vastrecht kan desgewenst ook in één keer afgekocht worden door €2.200 af te tikken. Het vastrecht staat in dit geval dus los van de daadwerkelijke diensten die via de glasvezelkabel kunnen worden afgenomen. De kans is dan ook groot dat veel toekomstige glasvezelgebruikers op Goeree-Overflakkee bewust zullen kiezen voor goedkoop internet om op die manier nog enigszins de kosten te kunnen drukken.

Tijdens het maken van die keuze zit de consument overigens niet vast aan slechts één marktpartij. Er zijn verschillende aanbieders beschikbaar, die elk zo hun eigen dienstenpakket via glasvezel kunnen leveren. Naast goedkoop internet kunnen dat bijvoorbeeld ook televisiepakketten zijn, die in sommige gevallen enkele honderden verschillende zenders omvatten, zodat er voor storingsvrije tv-ontvangst ook niet langer een satellietschotel op het dak van de woning hoeft te staan.