24 juni 2019, Middelharnis - Leerlingen van de middelbare school, RGO in Middelharnis, maakten kleurrijke vogelhuisjes om de mezen te helpen. "Mezen krijgen gif binnen dat wordt gebruikt om de buxusmotrups te bestrijden. Deze rupsen zijn een belangrijke voedselbron voor mezen. Het gevolg hiervan is een verhoogde sterfte van jonge mezen." Dit komt naar voren bij diverse onderzoeken, zoals die van het Centrum voor Landbouw en Milieu. Momenteel vinden er onderzoeken op grotere schaal plaats naar dit fenomeen. Lees hieronder verder.

Leerlingen in actie

De berichtgeving zoals hierboven genoemd was aanleiding voor de 2e jaars VMBO-leerlingen van de RGO Middelharnis om in actie te komen voor de mezen. Onder leiding van Ivonne van Buuren, docent kunst- en praktijkvakken, maakten zij prachtige vogelhuisjes!

De vogelhuisjes zijn door de buitendienst van de gemeente opgehangen in de Voorstraat van Sommelsdijk en Middelharnis. Ivonne van Buuren: "Ik vind het belangrijk dat mensen stoppen met het gebruik van gif om de buxusmot te bestrijden. Alternatief hiervoor is juist het aantrekken van mezen door het plaatsen van de juiste nestkastjes. Zo blijven deze prachtige vogeltjes gespaard. We willen de mezen helpen door hier met deze vrolijke vogelhuisjes de aandacht op te vestigen. De leerlingen hebben daarnaast met veel plezier aan dit mooie project gewerkt!”

Het project sluit goed aan bij de campagne ‘Goeree-Overflakkee daar wil je bij zijn’. Met deze campagne vragen wij als gemeente aandacht voor de noodzaak om de biodiversiteit op Goeree-Overflakkee te versterken. Biodiversiteit is kortweg de verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied, van de bacteriën en micro-organismen tot de planten, insecten, knaagdieren, zoogdieren en dus ook: vogels. Door het versterken van de biodiversiteit worden belangrijke natuurlijke hulpbronnen behouden. Deze zijn nodig voor het voortbestaan van mens en dier.

Tekst FB, gemeente Goeree-Overflakkee.