22 oktober 2018, Middelharnis – In het Rondeel vertelt Paul Moeyes op de Avond van de Geschiedenis over de eerste Wereldoorlog. Over La grand Guerre in het frans en The Great War in het Engels tekent de betekenis van de eerste Wereldoorlog voor Europa. Duitsland was in oorlog met alle landen om ons land heen, maar wij bleven zogenaamd ‘neutraal’. Lees hieronder het hele verslag en bekijk de foto's door Maria Evers.

"Moeyes, een autoriteit op dit gebied in Nederland, is 17 oktober op uitnodiging van oudheidkundige vereniging De Motte naar ons eiland gekomen. De jaarlijkse Avond van de Geschiedenis is een samenwerking tussen Historische Vereniging ‘De Motte’, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, met bijdrage van de gemeente Goeree-Overflakkee. De zaal was beslist minder gevuld dan vorige jaren. Dit tekent waarschijnlijk aandacht voor de rol van de Eerste Wereldoorlog voor ons land.

Toch speelde ons land juist als ‘neutraal’ een belangrijke rol. Het was een uitwijkplaats voor 1 miljoen Belgische burgers en nog eens 30.000 soldaten. Uiteindelijk werd ons land ook het ballingsoord van de Duitse keizer Wilhelm II. Het bracht ons land in grote verlegenheid om zo’n ‘oorlogsmisdadiger’ asiel te verlenen. Ondanks dat er tweemaal een uitleveringsverzoek van de geallieerden volgde, kreeg hij bescherming van Nederland. Nederland beriep zich erop dat het de vrede van Versailles niet had ondertekend. De keizer moest uit de publieke aandacht en werd ondergebracht bij de adellijke familie Bentinck in kasteel Amerongen. Later verhuisde hij naar Huis Doorn, waar hij verbleef tot zijn dood in 1941.

Moeyes vertelt enthousiast en schetst een beeld van een keizer die in naam opperbevelhebber van het leger was, maar in werkelijkheid niet wist op te treden. Ook zijn generaals nemen hem niet serieus en houden hem niet op de hoogte van de situatie. Menigmaal laat hij zich bepraten door zijn legerleiding. Wanneer Amerika zich in de oorlog mengt, betekent dit dat het doek valt voor de oorlogskansen van Duitsland. Want ook intern rommelt het in Duitsland en gaan revolutionairen de straat op. Uiteindelijk moet Duitsland de overgave tekenen en alle eisen van de overwinnaars accepteren. Op 11.00 uur op de 11e november 1918 volgt de wapenstilstand.

Op dinsdag 30 oktober is er nog een lezing door docent Arjen Diepenhorst ‘Goeree-Overflakkee tijdens WO I in de bibliotheek van Ebbe en Vloed in Oude-Tonge, ondersteund met authentieke beelden. En zaterdag 10 november is een Herdenkingsconcert: Honderd jaar Eerste Wereldoorlog door vocaal ensemble Magnificat. Dit concert is tevens de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis."