Sommelsdijk - Donderdagavond 7 juni 2018 geeft journalist Corien van Zweden een lezing in de Zwaluw te Sommelsdijk, over haar boek; Kankerklas. Corien van Zweden een sterke, krachtige vrouw, sportief en het uiterste halend uit haar fysieke kunnen, wordt (op toen 47-jarige leeftijd) geconfronteerd met de diagnose kanker, borstkanker. Een grote schok, om te overleven moest zij een operatie ondergaan, controles en 25 bestralingen. Deze bestralingen had zij net achter de rug toen zij een e-mail kreeg van de brugklas mentor van haar oudste dochter Lisa.... Lees hieronder meer.

Kankerklas

“Beste ouders van de leerlingen uit klas 1 J”, luidde de aanhef. “Vandaag heb ik op verzoek van Yaïr aan de klas verteld dat zijn moeder niet meer zal genezen van borstkanker”. De e-mail verbijsterde Corien: nog een moeder met borstkanker? En dan nog wel een ongeneeslijke variant; haar eigen schrikbeeld!

De werkelijkheid bleek nog gekker te zijn, behalve haar dochter en Yaïr bleken er nog 3 andere klasgenoten ouders te hebben met kanker. “Een bizar toeval, mama”, zegt Lisa in het boek 'Kankerklas'. ”Iedereen vindt het raar en ook zielig. Dat ik nou net in zo'n klas moet zitten. Dit is niet normaal vijf kinderen uit 1 klas?”

Het bizarre toeval, percentueel is de kans dat er in een klas van 22 pubers maar liefst 5 kinderen zitten met een 'kankerouder' kleiner dan 0,1, schonk van Zweden uniek materiaal voor een boek.

Want hoe gingen deze 5 gezinnen met kanker om? Hoe hielden haar 4 lotgenoten het vol? Ze besloot het ze te vragen. De 4 ouders zeiden volmondig ja tegen een door van Zweden geschreven portret.

“Ik ga dood”, aldus een van de ouders. “Ik kan zelf niet schrijven, dus jij moet mijn verhaal vertellen”.

De vele alledaagse details, de verschillende manieren waarop de ouders omgaan met hun ziekte, een eigen strategie hebbend, maakt dat het boek 'Kankerklas' een veelkantig en realistisch beeld schetst van het leven met kanker.

Corien van Zweden zal tijdens de avond over haar boek en de ontstaansgeschiedenis ervan vertellen. Daaromheen zullen vast ook andere gesprekken ontstaan.

Zij zal wat exemplaren van haar boek meenemen, mensen die belangstelling hebben kunnen het - met korting - kopen."

Praktische informatie

Inloophuis de Boei organiseert deze avond. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur in de Zwaluw, Sperwer 55 3245 DK Sommelsdijk. Parkeren voor de Hoofdingang van de Hoogen Caemer, rechtsom de hoek is de ingang van de Zwaluw. Entree en koffie en thee zijn gratis.