Nieuwe-Tonge - Diverse onderwerpen stonden op de agenda van de bewonersavond georganiseerd door de dorpsraad. Belangrijke onderwerpen ware de plaatsing van de windturbines bij Battenoert, de verkeerssituatie, nieuwbouw, leefbaarheidsplan en lancering van de website van Nieuwe-Tonge in bloei. Niet veel bewoners waren dinsdagavond naar de avond in Ons Dorpshuis gekomen. Lees hieronder een verslag van de avond

Voorzitter van de dorpsraad mevrouw Anne-Karin Guijt opent de bijeenkomst. Ze deelt mee dat de dorpsraad sinds december 2016 een stichting is geworden met een eigen bankrekening. Ze legt uit dat de dorpsraad heeft besloten ‘toelichting door de coalitie over standpunt dossier windpark Battenoert’ van de agenda te halen, nadat hierover veel reuring ontstond in zowel Oude-Tonge als Nieuwe-Tonge.

Op de agenda ook het terugkerende onderwerp: de plannen om de wegen en kruisingen rond het dorp aan te pakken. Gastsprekers over dit onderwerp waren Tea Both (CDA) en een woordvoerder van de Provincie. Omdat de provincie de gehele weg als één project wil aanpakken, inclusief verbeteringen bij traject Melissant/Dirksland en de rotonde met fietstunnel bij ingang Middelharnis, kan het nog wel even duren voor de eerste spa de grond in gaat. Door al die extra aanpassingen wordt het totaalbedrag 8 a 9 miljoen hoger dan aanvankelijk geraamd was. Hij hoopt dat het werk 2022 klaar is. “Dan is Nieuwe-Tonge vast weer als laatste aan de beurt”, vat iemand de frustraties samen, die leven in het dorp. Een van de bewoners is zelfs zo gedesillusioneerd, dat hij tijdens de behandeling van dit onderwerp, boos wegloopt “Laat je toch weer niet in de maling nemen”, bijt hij de voorzitter van de dorpsraad toe.

Oversteek N215
“Eind jaren tachtig hebben we, twee moeders, nog actie gevoerd voor het veiliger maken van de oversteek van de provinciale weg. Onze kinderen waren toen nog klein. Inmiddels hebben die zelf al weer kinderen. Waarom geen stoplicht? Bij een tankstation (De Tille) kan dat zo. Met sensoren in de weg, zodat niemand voor niets staat te wachten. Maar ja daar geldt een economisch belang”, zegt een zwaar teleurgestelde inwoner.

Bruggetje Battenoord
Een bewoner vraagt aan de aanwezige kernwethouder Markwat, hoe de stand van zaken is met het bruggetje dat tussen de Pieterweg en het landgoed, de verbinding moet maken naar het haventje. Het bruggetje ligt al enkele jaren aan de kant op het landgoed. Omdat er meerdere partijen bij betrokken zijn, ligt de zaak gecompliceerd. Nu is het weer wachten op het Waterschap, dat eens in de zes jaar de sloten baggert. Markwat hoopt dat binnenkort de sloten bij Battenoord aan de beurt zijn en dat daarna, hopelijk eind van dit jaar, het bruggetje geplaatst kan worden.

Rampslachtoffers
Positief nieuws kan de dorpsraad melden over het opknappen van het gedeelte van de begraafplaats waar de slachtoffers van de Watersnoodramp liggen. In samenwerking met de buitendienst van de gemeente is de plek fors aangepakt. Zijn er in overleg met nabestaanden, graven gedraaid en is er nieuwe bestrating aangelegd. Er is hard door de dorpsraad aan gewerkt en een compliment is zeker op zijn plaats.

Levensreddend nieuws
Wanneer buiten kantoortijden iemand onwel wordt, blijken de AED’s in het dorp onbereikbaar. Huisartsenechtpaar De Jager won met de oplossing van een puzzel van de Hartstichting een AED die ze ter beschikking stelt aan het dorp. Aan de buitenmuur naast de praktijk aan het Korteweegje 1, hangt nu een AED. Deze is 24 uur per dag en ook in het weekend beschikbaar. “Een belangrijke aanwinst voor het dorp.”

Vernieuwde website
Dick Jonker, lid van de Dorpsraad loopt met de aanwezigen door de vernieuwde en gemoderniseerde website ‘dorpsraad Nieuwe-Tonge in Bloei’. Hij roept iedereen op, om vanuit de verenigingen informatie en nieuws aan te leveren zodat de website een goed beeld geeft van het dorp voor zowel eigen inwoners als mensen van buiten die wat meer over Nieuwe-Tonge willen weten. De dorpsraad roept de bewoners op om ideeën in te leveren, foto’s ter beschikking te stellen voor de website en aanvragen voor financiële ondersteuning op tijd in te leveren. Als laatste vraagt de dorpsraad inwoners om hulp bij het uitvoeren van haar taken.

Door Maria Evers.