Middelharnis - De gemeente Goeree-Overflakkee stimuleert binnen het doelgroepenvervoer het gebruik van het reguliere openbaar vervoer. In samenwerking met de provincie Zuid-Holland, Connexxion en GoOV is het project De Reiskoffer geïntroduceerd. De eerste groep deelnemers heeft met succes deelgenomen aan het project en geleerd zelfstandig te reizen met het openbaar vervoer.

Woensdagmiddag 31 mei reikte wethouder Gerrit de Jong de welverdiende certificaten uit tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis. De wethouder sprak zijn trots en waardering uit voor de eerste groep deelnemers aan De Reiskoffer: “Jullie zijn nu niet meer afhankelijk van speciaal vervoer of een taxi, jullie kunnen nu gewoon de bus pakken en toch de juiste begeleiding krijgen met behulp van de GoOV-app of ‘Samen Reizen Met …’. Jullie zullen ervaren dat nu je zonder hulp kunt reizen, je wereld ineens een stuk groter wordt.”

Zelfstandig leren reizen is een traject waarvoor naast wilskracht, ook tijd, begeleiding en ondersteuning nodig is. Voor de één in de vorm van een technisch hulpmiddel (GoOV) voor de ander in de vorm van persoonlijke begeleiding (Samen Reizen Met …). Twee volwassen deelnemers, Sandra Jacobs en Aram Witte, hebben het reizen geleerd met behulp van de GoOV , een app (voor de smartphone) waarmee mensen met een verstandelijke of cognitieve beperking veilig en zelfstandig kunnen reizen met het Openbaar Vervoer en van deur tot deur worden begeleid.

Een aantal kinderen heeft het reizen geleerd met behulp van een vrijwilliger. Onder de noemer ‘Samen Reizen Met ...’ hebben vrijwillige begeleiders de kinderen geholpen tijdens hun eerste ritten met de bus en hen wegwijs gemaakt in het openbaar vervoer. Het betreft kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar, die op speciaal onderwijs zitten. Teroen Roopram, Shalika Roopram, Ruben Bolder, Casey Boks en Christian van Noord maakten tot kort geleden gebruik van aangepast (taxi) vervoer, vanwege leerstoornissen of jonge leeftijd (in combinatie met een grote afstand tot de basisschool). In enkele weken tijd, waarin soms wel drie keer per week is geoefend, hebben zij geleerd om zelfstandig met de bus te reizen.?Voor deze prestatie ontvingen zij niet alleen een certificaat, maar ook een rugtas en chocolaatjes.

Ook de vrijwilligers werden door wethouder De Jong in het zonnetje gezet. Het team van ‘meereizigers’ bestaat uit Gerrit Hooimeijer, Mike Osseweijer en Arjan Groeneveld. Groeneveld kon niet aanwezig zijn bij de bijeenkomst, maar De Jong bedankte alle drie voor hun tijd en inzet: “Jullie geven de deelnemers aan het project De Reiskoffer, die gebruikmaken van Samen Reizen Met, de juiste steun en begeleiding en net dat zetje in de rug dat ze nodig hebben om zelfstandig te kunnen en durven reizen. Zonder jullie vrijwillige hulp zou dit project niet kunnen bestaan.“

In een enkel geval blijkt een product uit De Reiskoffer niet het hulpmiddel te zijn dat zelfstandig reizen mogelijk maakt. Huib Grinwis kon niet met het openbaar vervoer vanwege zijn zware epileptische aanvallen. Met aangepaste medicatie blijkt dit wel mogelijk te zijn. Ook hij ontving van wethouder De Jong een bos bloemen en lovende woorden voor zijn inspanningen en zelfvertrouwen.

Alle deelnemers aan het project De Reiskoffer zijn heel enthousiast en zeer gemotiveerd om nu zelfstandig te gaan reizen. Het is voor hen een uitkomst nu alleen te kunnen reizen en meer zelfstandigheid te ervaren. De kinderen die niet aanwezig konden zijn bij de certificaatuitreiking krijgen het certificaat en een presentje op een later moment of hebben dit inmiddels van de gemeente ontvangen.

Meer informatie

Is zelfstandig reizen ook iets voor u (of uw kind)? Of lijkt het u leuk om als vrijwilliger bij te dragen aan dit project? Neem dan contact op met mevrouw L. Heindijk, beleidsadviseur Maatschappelijke Zaken, via het algemene telefoonnummer 14 0187 (keuze 3) of per e-mail: l.heindijk@goeree-overflakkee.nl.