Nieuwe-Tonge - Het contrast tussen de éne, veelal een match op de eigen vertrouwde Kopernis, en de andere wedstrijd van ’t Nieuwe-Tongse NTVV is groot dit seizoen. "De ploeg van trainer Wim Eilander is bepaald geen uitzondering in de 5e klasse C. Elk team heeft ongewild één of meerdere keren een steekje van de pen af laten glijden de voorbije maanden en dat heeft tot gevolg dat nog 4 verenigingen strijden om het kampioenschap met daaraan gekoppeld directe promotie..." Lees het verslag van de op 22 april 2023 gespeelde wedstrijd tussen NTVV en SCO’63 hieronder >>

Vervolg

De zebra’s staan niet in dat lijstje, maar zagen in het zo smadelijk met 2-1 verloren gevecht met MSV Flakkee wél de kans op een periodetitel in rook opgaan. De Nieuwe-Tongenaren kunnen de reste-rende 3 ontmoetingen daarom vrijuit spelen, te beginnen met het thuisduel tegen de huidige leider SCO ‘63. De zwart-witte brigade mist nog steeds Jasper van der Welle en Lars Hollaar; beiden zullen dit seizoen niet meer in actie komen. Daarnaast kan Wim Eilander geen beroep doen op Neal Kuiper, die in het treffen met Flakkee een blessure opliep en ook Marko Karsbergen, Youri Kievit en Emiel Buijs zijn afwezig.

Opponent en koploper SCO’63 verdedigt een voorsprong van slechts twee puntjes op SV Simonshaven, dat bezig is aan een prima 2e seizoenshelft. De Spijkenissers hebben het zichzelf in de race naar het kampioenschap bijzonder moeilijk gemaakt door enkele weken terug met 1-0 te verliezen van DVV Delft, een misrekening waar-in ongetwijfeld het fenomeen ‘onderschatting’ een stellige rol zal hebben gespeeld. Nochtans heeft het team van de scheidende oefenmeester Alex Gerrits alles nog in eigen hand, maar een overwinning op NTVV is deze zaterdag een vereiste om de toppositie in 5C te kunnen handhaven, waarna de ploeg nog twee laatste én pittige treffens wacht tegen VV OFB (uit) en VV Pernis (thuis) om de titel veilig te stellen.

NTVV laat initiatief aan bezoekers

Het miezert flauwtjes als referee Jacques Kleinkramer 6 minuten later dan gepland de wedstrijd van start laat gaan. De lijstaanvoerder krijgt meteen een aantal corners aan beide zijden van het doel van Davy Schellevis, maar het blijken uiteindelijk niet meer dan plaagstootjes die de afweer van NTVV verder geen problemen bezorgen. Het duel is gevorderd tot de 5e minuut, als scheidsrechter Kleinkramer de bank van NTVV vriendelijk verzoekt om een ander kleur shirt voor keeper Schellevis, aange-zien het rode tenue van de doelman bijna niet van dat van de spelers van SCO is te onderscheiden. Na de toezegging ‘dat naar vervangende kledij zal worden gezocht’, kan de wedstrijd worden hervat. Een vrije trap van de Spijkenissenaren wordt fraai achter de linies gedropt, maar Davy Schellevis is zoals altijd waakzaam en pakt de bal vastberaden in de armen nét voordat de tegenstander zijn gedroomde uithaal kan voltooien. Weinige minuten later weet de NTVV-sluitpost een schot uit de 2e lijn met enige moeite te pareren. Het zijn spaarzame hoogtepuntjes in een wedstrijd tussen twee teams die over en weer nauwelijks kansen creëren en wachten op die ene fout.

De digitale klok op Sportpark de Kopernis, deze keer weer ‘ouderwets’ bediend door Plonie van Es, staat op 15 als Gert Aantjes het op zijn heupen krijgt en wegsprint bij z’n tegenstander, maar keeper Rick Groenendijk op zijn weg vindt die redding brengt. SCO’63 werkt keihard, maar het ontbreekt de ploeg van Alex Gerrits aan finesse in deze fase van het treffen. De aanvallen ogen weliswaar dreigend, maar de defensie van de thuisformatie, met de broers Roijers in het centrum en Gino van der Zant en Arjen van Weenen als schildwachten daarnaast, staat goed gepositioneerd en geeft weinig ruimte weg aan de spitsen van SCO, die wél blijven loeren op een opening.

NTVV kruipt uit de schulp

Na pakweg een half uur leggen de in het rood spelende SCO’ers een wervelende aanval op de inmiddels nat geworden grasmat, maar Davy Schellevis redt zijn team door het leer met een voetsafe weg te slaan. In de tegenstoot brengen de zebra’s de bal via de eminent spelende Glenn Kievit en Gert Aantjes tot bij Brett van Vliet, die in de haast struikelt waarmee de kans is verkeken voor de zwart-witten. Het team van Wim Eilander deelt nog enkele speldenprikjes uit, speelt verzorgd combinatievoetbal, maar tot uitgespeelde mogelijkheden komt het niet. Beide teams wachten geduldig op een dwaling van de tegenpartij, maar de compacte achterhoedes houden de deur zelfverzekerd op slot, waardoor na precies 47 minuten de foutloos leidende umpire Kleinkramer de twee teams met een rechtmatige 0-0 naar de kleedkamers dirigeert.

SCO op voorsprong na prachtaanval

De miezerregen heeft een heftiger karakter gekregen, als de teams in ongewijzigde samenstelling beginnen aan de tweede helft. Een vlotte Nieuwe-Tongse aanval over rechts met Robin Noteboom in de hoofdrol en een overgeknalde vrije trap van SCO zijn de inleidende beschietingen van wat een hete tweede 45 minuten zou worden. Nadat Gert Aantjes onreglementair is gestopt, krijgt NTVV een vrije trap op zo’n 25 meter van het doel van Rick Groenendijk. Jeroen Roijers fluistert vrijetrappenspeci-alist Nick van Alphen in zijn oor waar hij de bal wil hebben en geeft daarna nog wat instructies aan Gert Aantjes, die als bliksemafleider moet fungeren. De truc mislukt helaas, want de anders zo verfijnd trappende rechtervoet van Van Alphen schampt de bal op de ongewenste wijze en ziet de bal langs de goal van Groenendijk zeilen. SCO-trainer Alex Gerrits scandeert naar zijn spelers ‘dat het flink sneller moet’ en wordt op zijn wenken bediend als zijn ploeg een sublieme aanval verwezenlijkt die vlekkeloos wordt afgerond. De 1-0 wordt als een voorschot op het kampioenschap gevierd door de Spijkenisser brigade, die haar geduld dan eindelijk ziet beloond.

Opstootje na buitenspelgoal

NTVV lijkt niet onder de indruk van de achterstand, recht de rug en gaat op jacht naar de gelijkmaker. Laatste man Jeroen Roijers stuurt zijn mannen in woord en daad aan, terwijl zijn jongere broer Erik zich een waardige vervanger toont van de absente Marko Karsbergen. De aanvalslust van de zebra’s betekent evenwel dat achterin de ruimtes groter worden. De eerste de beste counter van SCO’63 dreigt dan ook fataal te worden voor de Nieuwe-Tongenaren, maar de altijd goudeerlijke Daniël Tijl vlagt voor buitenspel, waarmee het gevaar lijkt bezworen. Kleinkramer echter denkt daar anders over, wuift het signaal van Tijl weg, waardoor de bezoe- kers vrij spel krijgen en ongehinderd de 0-2 achter de nog steeds in een rouge uit-dossing keepende Schellevis kunnen tikken. De gemoederen lopen daarna hoog op en Kleinkramer toont ten langen leste aan twee NTVV’ers een gele kaart, wat hem op een striemend fluitconcert van de thuisaanhang komt te staan. En het wordt nog érger, want het getergde NTVV denkt twee minuutjes later via spits Gert Aantjes de aansluitingstreffer te scoren, maar nu is Kleinkramer wél van mening dat de treffer voortkomt uit…een buitenspelsituatie. De kordate leidsman, die tot de 0-2 op geen enkel foutje kon worden betrapt, lijkt het spoor even bijster en gaat verhaal halen bij de grensrechter in kwestie. Deze houdt voet bij stuk en de referee kan niet anders dan SCO een vrije trap geven, tot grote verbijstering van een morrend thuispubliek.

Zege SCO komt niet meer in gevaar

NTVV probeert in het laatste kwartier nog een vuist te maken, maar het lukt de ploeg niet meer druk te zetten op de belager, die tamelijk ontspannen speelt met een 0-2 voorsprong op zak. Wim Eilander tracht met een tweetal wissels het tij te keren, maar de zwart-witte machine hapert en sputtert, zoals het dat wel vaker doet in de slotfase. Brett van Vliet wurmt zich in de zestien nog behendig langs twee verdedigers, stort daarna ter aarde en claimt een penalty, maar Kleinkramer doet alsof zijn neus bloedt en laat doorspelen. Twee jonge NTVV-talenten worden de wei in gestuurd en mogen nog wat spelervaring opdoen in het 1e, maar ook zij kunnen het verschil niet maken. In de laatste minuut snelt SCO door de zwart-witte verdedigingsmuur, maar met een ultieme inspanning gooit Erik Roijers zich voor de bal en voorkomt een zekere goal. Zonder veel tijd bij te trekken fluit Jacques Kleinkramer daarna voor het allerlaatst, is SCO weer een stap dichter bij de titel en verliest de thuisploeg voor de 3e keer op rij.

Met nog twee wedstrijden voor de boeg dreigt het seizoen voor NTVV uit te gaan als een nachtkaars. In de resterende ontmoetingen tegen DVV Delft op De Kopernis en GLZ Delfshaven (uit) kan het geschonden blazoen nog wat worden opgepoetst en tevens een waardig afscheid aan Wim Eilander worden geschonken. In de 2 weken verplichte rust kan het team op krachten komen en de accu nog één keer opladen!

NTVV speelde in de volgende opstelling:

Goal: Davy Schellevis.

Achter: Gino van der Zant (84; Cas van Heemst), Jeroen Roijers, Erik Roijers,

Arjen van Weenen (84; Matiz de Groot).

Midden: Glenn Kievit, Jens van Es (79; Duncan van der Made), Nick van Alphen.

Voor: Robin Noteboom (79; Jesper Hanenberg), Brett van Vliet, Gert Aantjes.

Niet gewisselde speler(s): Bas van Mourik.

Scoreverloop:

58 SCO’63 0-1

66 SCO’63 0-2

Door David Bakker