Nieuwe-Tonge - "Met de meeslepende ontmoeting tegen SVV, waarin het eerste elftal van NTVV een 3-0 voorsprong als sneeuw voor de zon zag verdwijnen, nog vers in het achterhoofd wacht ’t team van de na dit seizoen vertrekkende trainer Wim Eilander een volgende uitdaging in de uitmatch tegen DRL in het Rotterdamse Lombardijen...." Lees hieronder het hele verslag en de uitslagen >>

Verslag

Er zullen vast en zeker de nodige krachttermen zijn gevallen na afloop van het 3-3 gelijkspel één week terug, dat voor spelers en staf voelde als een verlies. Voetbal blijft een niet te voorspellen sport, waarbij succes en falen in elkaars verlengde liggen. Dat is tevens de charme van het spel en zorgt voor een besef dat niets zeker is in deze wereldwijd populaire balsport. De twee asspelers Lars Hollaar en Jasper van der Welle zijn nog steeds niet speelklaar. Youri Kievit daarentegen zal plaatsnemen op de reservebank in de hoop tegen het einde van de wedstrijd enkele speelminuten op te mogen doen.

De Rotterdamse Leeuw, opgericht in 1929 door 5 broederparen, had een prima start in de 5e klasse West II, maar na de 0-1 overwinning op de huidige koploper SCO’63 is de formatie van de naar….NTVV vertrekkende oefenmeester Carlos Fortes in een vrije val terechtgekomen. Liefst 11 keer op rij moest een nederlaag worden verwerkt. De verwachtingen zullen dan ook niet al te hoog gespannen zijn aan de Spinozaweg, waar Sportpark de Leeuwenkuil als arena dienst doet voor deze voetbalkrachtmeting.

Teams in evenwicht in beginfase

Met vervaarlijk fladderende windvlagen als bijkomende handicap fluit arbiter Kruithof de match even na half drie in gang. Uit de eerste Nieuwe-Tongse aanval is het bijna raak, maar Jens van Es kan de voorzet van Neal Kuiper nét niet de juiste navigatie meegeven, waardoor keeper Juan Bekmy de bal juist over de lat kan tikken. Uit de hoekschop van Nick van Alphen kopt een hoog springende Gert Aantjes ’t speeltuig rakelings over. 2 minuten later legt diezelfde Aantjes de bal panklaar bij Jens van Es, maar wéér weet goalie Bekmy de inzet ten koste van een nieuwe corner te pareren. Nadat Davy Schellevis een mislukte voorzet van DRL heeft ingerekend, legt NTVV een vlijmscherpe counter op de kunstgrasmat die via spelverdeler Brett van Vliet bij Neal Kuiper wordt gebracht, maar opnieuw fungeert goalie Bekmy als sta-in-de-weg.

DRL komt verrassend op voorsprong

Naarmate de eerste helft vordert, komen de Rotterdammers beter in hun spel en aan niets valt af te lezen, dat de equipe van Carlos Fortes onderaan de ranglijst bungelt. Met zo nu en dan verfijnd combinatievoetbal worden ‘de Eilanders’ het vuur na aan de schenen gelegd en krijgen de rood-witten enkele kansen. NTVV ontsnapt, als een voorzet over rechts nét niet kan worden afgerond en de daaropvolgende poging van de thuisploeg verdwijnt centimeters langs de doelstaak. Even later valt dan toch de goal als Feunny Perez langs drie NTVV’ers slalomt en Travor Vingin bedient wiens felle uithaal via de onderkant van de lat van achter de doellijn weer het veld in stuit. DRL leidt en dat mag wellicht verrassend heten, maar onverdiend is het zeker niet. De zebra’s ogen wat apathisch en lijken andermaal veel moeite te hebben met de ondergrond, het door hen verfoeide kunstgras. Toch krijgt de ploeg na een half uur spelen een uitstekende kans op de gelijkmaker als Neal Kuiper ineens oog in oog komt te staan met Bekmy, maar een ultieme sliding van de attente laatste man van DRL voorkomt de 1-1. Na een harde botsing moet Gert Aantjes zich kort daarop met een bebloed zijgelaat laten behandelen, waarna de kopgrage spits de wedstrijd kan vervolgen. NTVV speelt verkrampt en worstelt met zichzelf in deze fase van het duel.

NTVV vlak voor rust langszij

Terwijl het verkeer over de snelweg naast De Leeuwenkuil gelegen raast, spartelt NTVV in de arena zélve. DRL komt nauwelijks in moeilijkheden en achterin bij de zwart-witten is het vaak alle hens aan dek. Vlak voor de rustpauze evenwel brengt Gert Aantjes op fraaie wijze Brett van Vliet in stelling, die de bal feilloos achter de geklopte Juan Bekmy schiet. Een diepe zucht van verlichting golft door het elftal van Wim Eilander en ook aan de zijlijn halen de stafleden en de weinige meegereisde supporters opgelucht adem. In de hectische slotfase komen de zebra’s bijna nog op voorsprong als Neal Kuiper op volle snelheid langs zijn opponent zoeft, maar de bal tolt daarna met een merkwaardige curve, kenmerkend aan het spelen op kunstgras, door de lucht waardoor doelwachter Bekmy voor de zoveelste keer deze namiddag redding kan brengen. Ook de laatste NTVV-aanval van het eerste bedrijf eindigt bij de prima keeper van ‘De Rotterdamse Leeuw’, die zich daarbij ongelukkig verstapt en, vlak nadat referee Kruithof de teams de kleedkamers in dirigeert, hinkend ’t veld verlaat en vanwege de ernst van z’n blessure niet meer terug zal keren voor helft 2.

NTVV tapt uit ander vaatje in 2e helft

Met Jeroen Roijers in de gelederen voor Arjen van Weenen beginnen de bezoekers geestdriftig aan de tweede akte. Neal Kuiper wordt de diepte in gestuurd en knalt de bal achter de voor Bekmy ingevallen sluitpost Isaya de Switt, maar Kruithof honoreert het appel van de grensrechter die voor buitenspel vlagt. In de tegenstoot ramt Perez de bal op de goal van Schellevis, maar het leer gaat een decimeter langs de paal en belandt in het vangnet. Na een overtreding op Jeroen Roijers ontstaat een opstootje, dat even zo snel weer wordt gesust. De voortreffelijk spelende laatste man van DRL kan niet verder, waarna trainer Carlos Fortes himself het strijdtoneel betreedt. Terwijl het publiek zich zo nu en dan verslikt in het gefluit op het aangrenzende veld, waar 2 damesteams een verhitte strijd uitvechten, stroopt NTVV de mouwen op en gaat het driftig op zoek naar de 2-1. Daarbij trappen de Nieuwe-Tongenaren veelvuldig in de buitenspelval van DRL, die veelal op het juiste moment dichtklapt. Na een kwartier speeltijd gunt Brett van Vliet Gert Aantjes een vrije schietkans, maar de spits lijkt er danig van te schrikken en weet het doel, tot ontzetting van hemzelf, niet te vinden.

Marko Karsbergen zet NTVV op 2-1

Ofschoon het spel verre van hoogstaand is, vechten de beide ploegen met passie om de zege, waarbij keiharde duels beslist niet worden geschuwd. Scheidsrechter Tim Kruithof echter houdt de regie strak in handen en laat zich geenszins van de wijs brengen. NTVV schakelt naar de hoogste versnelling en een lange trap van laatste man Jeroen Roijers wordt door broer Erik met een achteloos tikje opzij gelegd naar de meegekomen Marko Karsbergen, die de bal eenvoudig in de touwen paft en zijn ploeg eindelijk op voorsprong zet. DRL toont haar veerkracht en uit een hoekschop valt bijna de 2-2 uit de lucht. In ’n man-tegen-man gevecht ontfutselt Jeroen Roijers de bal van de met een begenadigde traptechniek gezegende Eldrick Cristina, die de NTVV’er daarna een slaande beweging meegeeft. Kruithof aarzelt geen moment en stuurt de DRL-spelmaker vroegtijdig naar de warme douche. De aderlating betekent feitelijk het einde van het verzet van het team van Carlos Fortes, die zijn dubbelrol als trainer/speler met verve vervult en zijn team toeschreeuwt ‘nog niet op te geven’.

Youri Kievit viert rentree met goal

Terwijl het 32-koppige publiek geniet van de genotvolle zonnestralen, een welkome afwisseling na de legio plensbuien de voorbije dagen, recht DRL nog één keer de rug in de eigen ‘Leeuwenkuil’, een onderkomen waar het in vervlogen tijden kon spoken. Een gevaarlijk indraaiende corner van de Lombardijenaren wordt net op tijd wegge-werkt door de NTVV-defensie, waarna een flitsende counter wordt gerealiseerd via Brett van Vliet en Gert Aantjes met Neal Kuiper als eindstation, maar als door een wonder gaat de bal er niet in. Vijf minuten voor tijd gaat het sein op groen voor spits Youri Kievit, die na maanden van hardnekkig blessureleed zijn rentree mag maken. Een vloeiende combinatie tussen Robin Noteboom, die Jens van Es heeft afgelost, en rechtsback Gino van der Zant wordt op een haar na gemist door invaller Kievit. Brett van Vliet probeert het nog een keer van afstand, maar zijn inzet mist precisie. De wedstrijd lijkt zich gezapig naar het einde te begeven; DRL is leeggespeeld en NTVV vindt het prima zo. Maar Youri Kievit denkt daar anders over. Uit wat later zou blijken de laatste aanval van deze ontmoeting komt het leer voor de voeten van de gekende topschutter die, zoals het een échte spits betaamt, geen seconde twijfelt en de bal met een strakke uithaal in het net jaagt. Een staande ovatie valt hem ten deel!

Zo eindigt een matige wedstrijd, die vooral in het eerste deel ontsiert werd door een straffe wind, met een hoogstandje van een NTVV’er die lang heeft moeten knokken voor zijn terugkeer en dat ‘beloont’ ziet met het enige cadeau dat een spits ambieert. NTVV neemt drie dure punten mee uit Lombardijen, maar gemakkelijk ging het niet. Aanstaande zaterdag wacht een échte beproeving, als runner-up VV Melissant naar De Kopernis komt en de zebra’s ongetwijfeld ongenadig op de proef zullen stellen.

Goal

Davy Schellevis.

Achter

Gino van der Zant, Erik Roijers (85; Youri Kievit), Marko Karsbergen, Emiel Buijs;

Midden

Nick van Alphen, Neal Kuiper, Arjen van Weenen (45: Jeroen Roijers);

Voor

Gert Aantjes, Brett van Vliet, Jens van Es (76; Robin Noteboom).

Niet gewisselde speler

Leander Kom.

1 - 3

Scoreverloop

26 Travor Vingin 1-0

39 Brett van Vliet 1-1

63 Marko Karsbergen 2-1

90 Youri Kievit 3-1

Tekst: David Bakker / Onderschrift foto: Spelverdeler Nick van Alphen bezig met het opzetten een nieuwe NTVV-aanval. Rechts ploeggenoot Emiel Buijs.