Sommelsdijk - Afgelopen zaterdag 11 februari 2023 werd er bij Budokai Senshi voor de karateka een kata-clinic georganiseerd: Katakurinikku 2023. "Kata is een stijlvorm waarbij je in diverse patronen, en met behulp van verschillende standen en technieken, schijngevechten nabootst. Naast Kumite (het vechten) en de Kihon (de losse technieken), is Kata de derde pijler waarop het Kyokushin karate rust...." Lees meer >>

Vervolg

Het idee was om niet zozeer een kata-toernooi te organiseren, maar om een clinic te houden en die op een ludieke manier af te sluiten. Laagdrempeligheid, toegankelijkheid voor jong en oud, ongeacht graad, leerzaam en gezellig waren de uitgangspunten.

Voor de rol van gast-instructeur hebben we Shihan Alonso gevraagd, een zeer ervaren karateka die al van de jaren ’70 actief is in het karate, en die op een inspirerende en vermakelijke wijze les kan geven.

Naast 26 leden van Budokai Senshi deden er ook nog leden van vier andere karatescholen mee, zodat we volle bak hadden in onze Dojo in Sommelsdijk. Van de jongste deelnemer van 7 tot de oudste van 64, en van witte banders tot ervaren zwarte banders.

Na een lekkere opwarming van een half uur, was het tijd voor de kata’s. Twee stuks werden er behandeld, één uit de Pinan-serie en één hogere Chinese kata. Pittige stof voor de meeste deelnemers, omdat het voor hun totaal nieuw was en boven hun graad. Maar doordat we het als één groep deden en elkaar er doorheen hielpen, en door de wijze waarop Shihan Alonso ons er doorheen loodste, werd de klus geklaard.

De dag werd afgesloten met een matchmaking toernooi, waarbij alle deelnemers een van de behandelde kata’s moesten lopen tegen iemand van een andere sportschool, onder het oog van een scheidsrechter. Op deze manier ging een ieder met een mooie medaille naar huis.

Extra prijzen waren er ook nog: een stijlprijs voor de jeugd en eentje voor de senioren. En de spirit-prijs ging naar onze eigen kanjer Carsten Melissant, die met zijn zeven jaar de gehele clinic had mee gedaan zonder een krimp te geven.

Al met al een geslaagde eerste editie van dit kata-event, dat ongetwijfeld volgend jaar weer op herhaling gaat.

Karate is slechts een van de sporten die Budokai Senshi aanbiedt. Men kan er ook terecht voor boksen, kickboksen, yawara ju jutsu, zelfverdediging, kickbag voor jong en oud, circuittrainingen en kettlebell trainingen.

Een keertje meedoen? Kijk op de website www.budokai-senshi.com voor de mogelijkheden en neem contact op voor een paar proeflessen.