26 september 2022, Middelharnis - "Na een zeer geslaagd baanseizoen reisde Maikel Peeman eind augustus af naar Sankt Moritz waar hij zich op hoogte kon voorbereiden op de wegwedstrijden die hij dit najaar heeft aangestipt. Het eerste doel was de Dam tot Dam loop 16,1km (10 Engelse Mijl). Peeman liep in een sterk startveld naar een indrukwekkende tijd van 48.52min..." Lees het hele verslag door Eric Wolfert (AV Flakkee) hieronder >>

“Dit zijn mooie wedstrijden, het is vandaag erg sterk bezet, er staan veel nationale topatleten aan de start, dus daar kan ik mezelf aan optrekken,” aldus de 23-jarige atleet uit Sommelsdijk die zondag 18 september iets voor half elf weggeschoten werd vanaf de Prins Hendrikkade in Amsterdam vanwaar de atleten vertrokken naar Zaandam. De regen kwam met bakken uit de hemel maar ondanks dat lag het tempo hoog. Peeman kwam al na 2km alleen te lopen, niet ideaal maar hij slaagde er toch in om het tempo zelf strak te houden, de doorkomst na 10km was exact 30.00min. Er volgde een lastige fase, de straffe wind stond in het slot overwegend tegen en ook de vermoeidheid nam toe. Peeman toonde karakter en hield het verval beperkt tot enkele seconden per kilometer, zo lukte het om onder de 49min te finishen. Zijn tijd van 48.52min (19,8 km/h) was goed voor de 15e plaats overall en 7e Nederlander, slechts een minuut achter o.a. Abdi Nageeye. “Ik ben erg tevreden met dit resultaat, zowel mentaal als fysiek is dit de bevestiging dat ik op de goede weg ben.”

Voor Ricardo Sint Nicolaas komt de marathon van Amsterdam in zicht, 16 oktober zal hij een poging doen om zijn eigen Flakkeese record van 2.27:16 nog scherper te stellen. In de voorbereiding liep hij zaterdag 20 augustus de Halve marathon van Westenschouwen. Het parcours door de prachtige boswachterij is geliefd maar ook zwaar vanwege het vele klimmen en dalen. Sint Nicolaas was al in de eerste kilometer los van de concurrentie en won met overmacht in 1.11:54, voor Martijn de Kok die met 1.17:23 en Erwin Harmes (1.17:58). Eric Wolfert had wat last van kramp in de hamstring en kon zodoende niet voluit gaan, hij werd alsnog vierde in 1.18:49. André Melissant finishte als 21e in 1.30:21, een mooie test voor de Kustmarathon op 1 oktober. Als opmaat voor deze zware marathon werd op zaterdag 4 september de Kustloop Vrouwenpolder gehouden. Op deze halve marathon met 9km strand finishte Eric Wolfert als 9e in 1.21:36. “Het was met 28 graden enorm warm, dat maakte het enorm zwaar,” dit zagen we ook aan toplopers als Yunis Stitan en Tim Pleijte die uit de kopgroep terugvielen en uiteindelijk buiten de top-10 finishten.

Ricardo Sint Nicolaas kruiste zondag 11 september opnieuw de degens met zijn rivaal Okbazi Kidane in de Quickrun Roosendaal 10km. De van origine Eritrese atleet uit Bergen op Zoom zette deze keer de wedstrijd op een bijzondere manier naar zijn hand. Na 5km sneed hij een stuk van het parcours af door het gras, Sint Nicolaas bleef op de weg en lag plots zo’n 30 meter achter. Voor Kidane genoeg om de winst te pakken na 31.52min, Sint Nicolaas werd tweede in 32.00min. “Een snelle tijd in de marathonvoorbereiding! De actie van Kidane verdiend geen schoonheidsprijs maar ik lig er niet wakker van.” Laurey van den Berge is nog altijd één van de snelste dames in de regio. Zij pakte de winst op de 5km in een knappe tijd van 17.54min. Op 21 augustus was ze al dichtbij de grens van 18min, op een 5000m baanwedstrijd in Tilburg noteerde ze 18.05min. Zaterdag 27 augustus won ze de baanwedstrijd 1 Engelse Mijl (1609m) in Barendrecht, haar tijd van 5.10:31 was eveneens een verbetering van het baanrecord. Eric Paul Boeters sloot vrijdag 2 september het baanseizoen af met een persoonlijk record van 17.40min op de 5000m in Rotterdam. John Arensman liet zondag 18 september in de 10km van ’t Oagje in Breda zien dat hij nog altijd een zeer talentvolle atleet is door een sterke 35.45min te noteren.

Foto's

Foto1: Maikel Peeman op weg naar de finish van de Dam tot Dam loop.

Foto2: Ricardo Sint Nicolaas op weg naar de winst in de Halve marathon van Westenschouwen.