8 augustus 2022, Regio - Afgelopen vrijdag 5 augustus waren de duinpaden van de Kwade Hoek en het Ouddorpse strand het prachtige decor voor de Bloemfontein Strandloop. "De 10km hardloopwedstrijd werd gewonnen door het jonge talent Carsten Kok die met ruime voorsprong aan de finish kwam." Lees het hele wedstrijdverslag door atletiekvereniging Flakkee hieronder >>

Vervolg

In de editie van vorig jaar was het Christiaan van Beusichem die nog een maatje te groot was voor Kok. Dit jaar moest Van Beusichem verstek laten gaan vanwege een blessure en zo stegen de kansen voor Kok die uit was op revanche. De pas 17-jarige atleet uit Puttershoek kende een bijzondere voorbereiding, een dag voor de wedstrijd fietste hij een trainingstocht van maar liefst 328km. “Ja, dat is misschien niet ideaal”, zo lachte hij. “Ik voel mijn benen nog wel dus de eerste kilometers even aanvoelen wat er kan vandaag.” Kok kon tegenstand verwachten van o.a. Ricardo Sint Nicolaas en David Bouman die met marathon PR’s van 2.27u en 2.32u hun hand niet omdraaien voor een zware 10km. Om 19.30u werden de 150 deelnemers weggeschoten door dhr. Van den Nieuwendijk namens de hoofdsponsor.

Op het glooiende duinpad van de Kwade Hoek ontstond al snel een kopgroep met daarin Kok, Sint Nicolaas, Bouman en Henk van Leeuwen. Hij won in 2011 als aanstormend talent de Strandloop, deed de afgelopen jaren wat minder aan atletiek maar de 29-jarige atleet uit Barendrecht liet deze editie zien dat hij nog altijd met de besten mee kan. Wie zich ook weer van voren toonde was Marc-Jan van Heijst uit Hellevoetsluis, de nummer twee van de afgelopen Omloop van Menheerse liep nu de korte afstand over 4km en won deze met overmacht in 15.00min. Edwin Stolk finishte met 17.07min als tweede, Michael Kerkhof finishte met 17.14min kort daarachter. Lindsey Faken was met 18.25min de snelste dame.

Bij de strandafgang ter hoogte van Paal10 zagen we Kok als eerste het fietspad opdraaien, na 5km wedstrijd had hij een halve minuut voorsprong op Bouman, Sint Nicolaas en Van Leeuwen. Het zag er nog bijzonder soepel uit bij Kok die steeds verder uit het zicht van zijn achtervolgers raakte. De overwinning kwam ook op het laatste, lastige, stuk strand niet meer in gevaar en zo won Kok na 36.49min. “In het begin voelde ik mijn fietsbenen nog wel maar gaandeweg ging het steeds beter, eenmaal los hoefde ik niet meer te forceren.” De strijd om de overige ereplaatsen bleef tot de laatste meters spannend, uiteindelijk was het Sint Nicolaas die met 38.22min tweede werd, gevolgd door Bouman (38.29) en Van Leeuwen (38.32). Eric Wolfert finishte na 39.45min als vijfde. Adriaan Koole (8e) en Roland Schellevis (9e) waren met 41.25min en 41.42min de overige Flakkeese atleten in de top-tien. Laurey van den Berge eindigde als 16e overall en won de dameswedstrijd in een tijd van 44.52min. Vanessa Hartman (47.58) en Lianne van Vliet (49.25) finishten als tweede en derde dame.

Maikel Peeman liep zaterdag 6 augustus in het Belgische Kessel-Lo waar hij met een 3000m zijn - tot nu toe zeer geslaagde - baanseizoen afsloot. Peeman mocht starten in de snelste serie, wat in grote wedstrijden als deze Flanders Cup al heel bijzonder is. “Ik wist dat ik op papier één van de langzaamste was dus het plan was om zo lang mogelijk in de staart aan te klampen.” In de eerste kilometer had Peeman het zwaar maar hij kon in het hoge tempo volgen en hierna zagen we hem zelfs wat plaatsen opschuiven. Met een sterke slotkilometer finishte Peeman als twaalfde in 8.07:23 (22,2 km/h). “Hiermee verbeter ik mijn persoonlijk record nog met vijf seconden, ik kijk enorm tevreden terug op dit baanseizoen. Nu pak ik even wat rust en dan gaat het vanaf september weer door met de wegwedstrijden.”

Foto

Op de foto de pas 17-jarige Carsten Kok op weg naar de overwinning in de Strandloop 10km.