Regio - Lees hieronder het verslag van de 27e Kievit Warmte Grevelingencross die afgelopen zaterdag 5 maart werd georganiseerd door AV Flakkee. Het verslag 'Dominic Bersee overklast concurrentie in 27e Kievit Warmte Grevelingencross' is aangevuld met de twee voorgaande crossen en de Bosbokkentrail Westenschouwen >>

Dominic Bersee overklast concurrentie in 27e Kievit Warmte Grevelingencross

Zaterdag 5 maart werd de Zeeuwse Crosscompetitie afgesloten met de Grevelingencross Bruinisse. De organisatie was in handen van AV Flakkee. Onder een stralende lentezon en langs het strakke water van het Grevelingenmeer was het goed vertoeven voor zowel lopers als publiek. Op de lange cross over 8km ging de winst naar Dominic Bersee, de nationale topatleet was duidelijk een maatje te groot voor de rest.

We maken eerst een sprongetje terug naar zaterdag 19 februari, toen werd in Westdorpe de Scheldesportcross gehouden, de vijfde van de competitie en tevens Zeeuws Kampioenschap. Op de lange cross 10,5km was het Eric Wolfert die namens AV Flakkee de strijd aanging. Het was Danny Huibregtse uit Westkapelle die vanuit de start de leiding nam, Wolfert volgde daarachter met Sander Post uit Terneuzen. Het bleef lang spannend maar na 8km wist Wolfert zich met een versnelling los te maken van Post en een knappe tweede plaats te veroveren. Een week later, op zaterdag 26 februari, ging de strijd verder in de Kustcross Vlissingen. Daar toonde de leider in de competitie, Yunis Stitan, opnieuw zijn klasse door de lange cross 10km te winnen. Eric Wolfert toonde zich opnieuw goed van voren en finishte als vijfde. Karlijn Bezuijen pakte bij de A-pupillen een tweede plaats namens AV Flakkee.

En zo was het zaterdag 5 maart tijd voor de finalewedstrijd aan het Grevelingenmeer. Om 12.30u was het de jeugd die als eerste in actie kwam. Elisha Kroos werd zevende bij de C-pupillen, Jet Joppe pakte de derde plaats bij de B-pupillen en Farah van Gerwen en Fem IJtsma volgden op plaats zes en zeven. Lennon Grootenboer werd vijfde bij de jongens B-pupillen. Een mooie zilveren medaille was er voor Karlijn Bezuijen bij de A-pupillen, Joëla de Ronde en Iris Dagevos werden tiende en elfde. Adriaan Visser werd achtste bij de A-pupillen en Daphne Joppe pakte een knappe tweede plaats bij de meisjes D-junioren, broer Zedie werd derde bij de jongens C-junioren. Dani IJtsma finishte vijfde bij de jongens D-junioren en op de korte cross 2,5 km finishte Bert Joppe als tiende in 10.47min, Henkjan Tieleman volgde daarachter op plaats elf in 11.23min.

Op de lange cross 8km was het Dominic Bersee uit Naaldwijk die kwam, zag en overwon. De 32-jarige atleet met een PR van 29.57min op de 10km liep al in de eerste ronde weg bij de rest, Yunis Stitan volgde op plaats twee. Erwin Harmes uit Middelburg liep in derde positie maar dat was nog geen uitgemaakte zaak, kort achter hem volgde een Flakkees groepje met Ricardo Sint Nicolaas, Eric Wolfert en David Bouman. In ronde twee van vijf was het Sint Nicolaas die een tandje bijschakelde, de jacht op plaats drie was ingezet. Bersee ging intussen met grote passen op weg naar de overwinning die hij na 26.13min pakte, Stitan werd tweede in 26.53min en won het eindklassement van de competitie. In het slot was het Sint Nicolaas gelukt om Harmes te passeren, zo finishte de atleet uit Oude-Tonge als derde in 27.33min. “Ik tob een beetje met mijn enkel dus ik had geen verwachtingen, gewoon lekker lopen en dat is gelukt!” Wolfert finishte als zesde in 28.14min en met een tweede plaats in het eindklassement kon hij terugkijken op een sterke reeks. Met 29.39min finishte Roland Schellevis keurig als tiende. Tom Groot werd 17e in 31.28min en Eric-Paul Boeters had nog zware benen van een lange trail, hij liep zodoende niet voluit naar de 31e plaats in 35.49min.

De trail waar Boeters in actie kwam was de Bosbokkentrail in de boswachterij van Westenschouwen op zondag 27 februari. Met veel hoogtemeters, lastige zandstroken zoals het pad door de Meeuwenduinen en glooiende bospaden was het een loodzwaar parcours. Op de 30km finishte Eric-Paul Boeters na 2.38:03 als 18e. Martin Lugtenburg en Bram Verwijs volgden in 3.08:58 op plaats 71 en 72. Op de 15km was Judith van Groningen de snelste die namens AV Flakkee de finish passeerde, haar tijd was 1.34:32. Henkjan Tieleman volgde na 1.41:25 en kort daarna kwamen ook Rita Verhage (1.45:25) en Jacqueline Lodder (1.46:59) binnen. Michelle Bestman finishte na 2.23:57.