7 oktober 2021, Regio - Lees hieronder het verslag van de Kustmarathon Zeeland die afgelopen zaterdag is gehouden. Namens atletiekvereniging AV Flakkee een unieke prestatie met Christiaan van Beusichem op de tweede plaats! Bekijk ook de foto van Pleijte (links) en Van Beusichem (rechts), zij maakten er een geweldige strijd van in de 18e Kustmarathon. Lees meer>>>

Verslag AV Flakkee

Na een jaar waarin het evenement niet door kon gaan was het zaterdag 2 oktober weer feest in Zeeland: de Kustmarathon werd gelopen. Zonder beperkingen, een ouderwets mooie editie! Het vele publiek was getuige van een heroïsch gevecht tussen Christiaan van Beusichem en Tim Pleijte die tot het uiterste moest gaan om zijn titel te prolongeren. Aan het eind van de ochtend stroomde Burgh vol met hardlopers, de spanning was bij velen van het gelaat af te lezen, nog even en zij zouden beginnen aan de zwaarste marathon van Nederland. Christiaan van Beusichem was namens AV Flakkee één van de favorieten voor de winst.

“Ik heb er zin in, het plan is om mee te starten met de kopgroep en dan zal onderweg duidelijk worden wie de sterkste is”, aldus de nummer vier van 2018. De omstandigheden waren behoorlijk zwaar, met een windkracht 5-6 uit het zuiden hadden de lopers bijna de hele route tegenwind en ook was er veel regen op komst. Om klokslag 12.00u klonk het startschot en waren de ruim 1400 atleten vertrokken voor de 42,2km naar Zoutelande. Al in de eerste kilometers ontstond een kopgroep van twaalf met daarbij alle Zeeuwse toplopers én Van Beusichem die zeer soepel volgde. “Door de tegenwind ging niemand echt vol tempo lopen, het werd een puur tactische race”.

De in België woonachtige Fransman Michel Verhaeghe deed op de Stormvloedkering een poging om weg te lopen maar veel ruimte kreeg hij niet en toen de lopers na 19km bij Vrouwenpolder het strand opgingen kwam alles weer samen. Het was vanaf 12.00u afgaand tij en dat betekende dat er een smal, maar toch, hard strookje zand was. Op dit stuk van 9km bleef alles samen en bij het afgaan van het strand was het Pleijte die versnelde, Van Beusichem reageerde alert en even later konden ook de Zeeuwen Huub van Noorden en Erwin Adan nog aansluiten. Yunis Stitan en Erwin Harmes moesten de kopgroep vanaf hier definitief laten gaan.

Op de boulevard van Domburg klokte de kopgroep na 30km een doorkomst van 1.57:03. Niet ver daarachter zagen we Eric Wolfert na 2.01:44 als elfde doorkomen, hij was vanuit de tweede groep bezig aan een opmars en het oogde nog zeer sterk bij de 30-jarige atleet uit Sommelsdijk. Richting Westkapelle bleef de kopgroep nog samen, de harde wind maakte het lastig om een aanval te plaatsen.

Na 37km was het dan toch Pleijte die een felle versnelling inzette, Van Beusichem kon bijblijven maar voor Adan en Van Noorden was dit teveel, zij streden samen om de derde plaats. De finale was nu echt begonnen, de imposante duinen richting Zoutelande vormden een schitterend decor voor dit gevecht. Van Beusichem oogde nog fris en trok hard door, Pleijte gaf geen centimeter toe en zo gingen de twee samen aan het laatste stukje strand beginnen. Ook hier viel de beslissing niet, samen liepen ze de zeedijk in Zoutelande op, rijen publiek aan beide kanten, nog 500m te gaan. Van Beusichem en Pleijte zij aan zij, de spanning steeg naar ongekende hoogte, wie ging hier winnen?! Met nog 300m te gaan plaatste Pleijte een versnelling in de smalle afdaling naar de Langstraat, het ging nu volle bak, alles of niets, Van Beusichem moest een gaatje laten en zo was het Pleijte die voor de derde keer de Kustmarathon op zijn naam schreef, zijn winnende tijd was 2.44:58, van Beusichem volgde op 6sec.

“Het was prachtig om zo te kunnen strijden vandaag, ik zat na 15km al een beetje tegen kramp aan waardoor ik niet eerder een aanval durfde te plaatsen, Pleijte was de beste vandaag”. Erwin Adan completeerde het podium met 2.47:26. Eric Wolfert maakte het Flakkeese succes compleet door heel knap als tiende te finishen na 2.52:38. Vanaf Domburg liep hij samen met Jozias Boone uit Goes waar hij de afgelopen jaren veel strijd mee had in de Zeeuwse crossen.

“Dit is fantastisch, alles klopte vandaag, zelfs het slechte weer maakte niet uit, hier ga ik heel lang van genieten!” Freek Goedhart kwam na 3.28:16 als 111 e over de streep, hij had lang samen met André Melissant gelopen, deze brok ervaring finishte na 3.29:37 als 125 e . Jaap van der Bok finishte na 4.03:46 en daarmee behoort hij nog altijd tot een selecte groep die alle 18 edities heeft uitgelopen. Bram Verwijs finishte na 4.08:15 en Jeroen Stoop deed dat na 4.14:56 en vooral zijn slot was erg sterk! Johan Looij liep tot 30km op een mooi schema maar kreeg daarna last van kramp waardoor het tempo wat omlaag moest, ondanks dat finishte hij keurig na 4.49:23.

Foto

Pleijte (links) en Van Beusichem (rechts) maakten er een geweldige strijd van in de 18e Kustmarathon.