12 november 2019, Regio - Het najaar is begonnen en dat betekend in de atletiek dat de crossen weer van start gaan. In Zeeland is er al jaren de Zeeuwse Crosscompetitie, een reeks van zeven wedstrijden in de wintermaanden. Verslag AV Flakkee: "Op deze onverharde en dikwijls zware ondergronden leggen de atleten de basis voor het volgend seizoen. De Flakkeese ploeg begon goed, in zowel Hulst als Burg-Haamstede werd sterk gelopen." Lees hieronder het hele verslag en bekijk de foto's.

Verslag

"Bij aankomst op het crossparcours in het Zeeuw-Vlaamse stadje ga je gelijk op in de gezellige sfeer van de crossen, een discipline die ook zeer populair is in België en dus waren er zaterdag 2 november ook veel zuiderburen. Aan het begin van de middag werd er gestart met de jeugd, daarbij kwam Zedie Joppe in actie bij de D-junioren, in zijn race over 2,5km finishte hij na 11.31min, goed voor de achtste plaats, met vier sterke Belgen voor zich was dat een keurig resultaat. Ook Daphne Joppe stuitte op veel Belgische tegenstand, na 1,2km finishte ze als vijfde achter vier Belgen. Op de korte cross ging de winst naar het jonge talent Abraham Mehari uit Goes, hij finishte na 2,5km in 9.00min. Edwin Stolk passeerde de streep als twaalfde na 10.24min en Bert Joppe volgde met 11.58min. Op de lange cross over 8,7km kwamen de Zeeuwse toplopers in actie, zij kregen concurrentie van de Belg Sander Vercauteren die al snel een gat wist te slaan en na 31.04min de winst pakte. Yunis Stitan werd tweede met 31.43min, gevolgd door Kustmarathon winnaar Tim Pleijte met 32.02min. Eric Wolfert leverde namens Flakkee een sterke prestatie door als zesde te finishen, hij zat slechts 41sec achter Erwin Harmes die vijfde werd. “Het crossen ligt mij goed en ik had een mooi groepje om mee te strijden, in de slotronde kon ik de drie anderen lossen, dat voelde goed!” Freek Goedhart finishte na 37.52min als vijftiende.

De volgende cross was zaterdag 9 november, een echte klassieker in de Zeeuwse atletiek, de 52e Mosseloop Westenschouwen 8,2km. Het schitterende parcours door de boswachterij kent veel hoogteverschillen en vooral de lange beklimmingen door het mulle zand lieten de 353 deelnemers flink afzien. Vanuit de start ontstond een spannende strijd tussen de Zeeuwse toppers Pleijte, Van den Broeke, Stitan en Harmes. Halverwege leek Van den Broeke de buit binnen te hebben maar Pleijte maakte het nog erg spannend door in het slot snel dichterbij te komen. Van den Broeke hield slechts zes seconden over maar het was genoeg voor de winst na 28.25min, Stitan werd derde in 29.05min. Opnieuw was er een mooie top-10 notering voor Eric Wolfert die in dit sterke veld de achtste plaats veroverde in een tijd van 31.16min. “Het ging super, ik was voor mijn doen best hard gestart maar ook in het zware tweede stuk bleef het tempo hoog, de vorm is er!” Freek Goedhart liep ook een keurige wedstrijd en finishte als vijftiende na 33.24min, daarmee wist hij nipt uit de greep te blijven van Roland Schellevis met 33.26min. Schellevis traint sinds kort mee met de wedstrijdgroep van AV Flakkee en laat met dit resultaat zien dat hij veel potentie heeft! “Mijn doel is de marathon van Rotterdam in april, de trainingen met de groep gaan heel goed. Deze wedstrijd had ik nog nooit gelopen dus ik was rustig gestart, zo kon ik later op de zware stroken nog veel lopers inhalen!” Edwin Stolk finishte als 26e na 34.46min, André Melissant volgde met 36.04min en Bram Verwijs kwam binnen na 43.03min.

Ricardo Sint Nicolaas profiteerde zondag 3 november nogmaals van zijn topvorm uit de marathon Eindhoven (2.31u). In de Drechtstadloop Dordrecht finishte hij op de halve marathon 21,1km na 1.10:58 (gem. 17,8 p/u), daarmee werd hij achtste in een zeer sterk veld. “Het regende en er stond best veel wind, dus het leek lastig te worden. Door goed samen te werken kon ik hier toch een PR lopen!” Zondag 28 oktober kwamen drie Flakkeese lopers in actie op de halve marathon van Etten-Leur, Jeannet Sarelse Trommel finishte na 2.04:22 (PR), Hanny de Jong klokte 2.21:57 en Gerard van Zuilen 2.25:12."

Foto

Foto1: Eric Wolfert (811) in het spoor van Tim Pleijte in de openingsfase van de Mosselloop.

Foto2: Ricardo Sint Nicolaas in actie tijdens de Drechtstadloop.